Na Paradi ponosa u Prištini i učesnici iz Beograda, zajedno pozvali na jednakost, solidarnost i promene

Bujanovac, Priština, 1. juli 2021. (Foto Kosovoonline) – Pod sloganom „Zajedno i ponosni“ u Prištini je održana peta „Parada ponosa“, a pripadnici LGBT zajednice i aktivisti pozvali su „na solidarnost, jednakost, pravdu i društvene promene“.

Kako prenosi portal Kosovoonline, jedna od organizatorki Marigona Šabiu kaže da je „Parada ponosa“ u Prištini postala tradicionalna manifestacija, koja ima za cilj da pokaže da su članovi LGBT zajendice ravnopravni članovi društva i da se ne treba da budi diskriminisani.

-Ove godine marširamo pod sloganom ‘Zajedno i ponosni’. Težimo da budemo ujedinjeni u pružanju podrške ovoj kategoriji društva. Pozivamo što veći broj građana da se pridruže ovoj inicijativi, jer polno i seksualno opredeljenje svakog pojedinca je važno, na šta svako ima pravo. Sa druge strane, suočavamo se sa neprihvatanjem, počev od porodice, obrazovnih institucija, zbog toga je prisutna stigma i osude. Imamo i slučajeve nasilja prema ovoj zajednici, stoga se nadamo da ćemo ovim putem bar malo podići svest za jednako ophođenje prema svima koji pripadaju LGBT zajednici, kazala je Šabiu.

Pod sloganom ‘Zajedno i ponosni’

Jedan od učesnika bio je i Marko Mihailović iz „Beograd Prajda“, koji je istakao mu je velika čast i zadovoljstvo što je deo „Parade ponosa“ u Prištini. On kaže da jedino solidarnošću i udruženim snagama LGBT osobe mogu da istraju u borbi za slobodu i demokratiju.

„Kao gej muškarac iz Srbije osećam veliku čast što mogu da budem ovde u Prištini, dolazim svake godine na ‘Prajd’ i zadovoljstvo mi je da sa mojim kolegama i ljudima iz LGBT zajednice, a i ljudima koji se bore za slobodu i  demokratiju da mogu zajedno da marširam“, rekao je Mihailović.

Bekim Asani iz Severne Makedonije, takođe jedan od učesnika prištinske „Parade ponosa“ istakao je značaj održavanja ovakvih događaja, kroz koje pripadnici LGBT zajednice nastoje nastoje da skrenu pažnju na svoju orejentaciju i da kao takvi budu prihvaćeni.

„Ovo je dan za protest, za žurku, za jedinstvo, da tražimo ono što se zove ljudska prava. Na Balkanu je položaj LGBT zajednice uglavnom isti, ali sam srećan da sam deo zajednice, koja se kroz različite vidove aktivizma osnažuje“, naveo je Asani.

Paradi u centru Prištine prisustvovao je američki ambasador na Kosovu Filip Kosnet.

U okviru „Nedelje ponosa“ održane su brojne aktivnosti koje su za cilj imale osnaživanje LGBT osoba da se suoče sa svakodnevnom diskriminacijom na Kosovu.

„Nedelja ponosa“ se ove godine bavila pitanjima trenutne situacije LGBT osoba u kosovskom društvu, koje se još uvek ne tretiraju kao ravnopravne.

Organizatori su Centar za razvoj društvenih grupa i Centar za slobodu i jednakost, sa partnerskim organizacijama „Sivil Rajts Difenders“, Inicijativom mladih za ljudska prava i Kosovskim centrom za rodne studije.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *