Milković: Svako može da proveri rad azila za napuštene pse

Piše: N. Stevanović

Za 2 dana sa ulice sklonjena 24 psa

Bujanovac, 9. jul 2021. – Za dva dana akcije Veterinarske stanice sa ulica Bujanovca i okolnih mesta sklonjena su 24 napuštena psa. Po rečima direktora Miodraga Milkovića, akcija se sprovodila od Bujanovačke banje do Velikog Trnovca, a kada će  ekipe Veterinarske stanice ponovo na ulice zavisi od lokalne samouprave koja, po proceduri, izdaje nalog za svaku akciju.

Svi psi lutalice, nakon hvatanja, prevoze se u azil u selu Klenike. Tamo se vrši dehelmintizacija, odnosno čišćenje od parazita, vakcinišu se protiv besnila, čipuju, obeležaju ušnom markicom žute boje sa brojem protokola, sterilišu i evidentiraju u bazi Ministarstva poljoprivrede. Nakon oporavka u azilu, psi se vraćaju na mesto hvatanja. Svi zainteresovani mogu da izvrše proveru rada azila – objasnio je proceduru Milković.

Kako je naglasio, opisani postupak propisan je Zakonom o dobrobiti životinja.

-Sve intervencije azila za pse lutalice kontroliše i daje naloge za hvatanje lokalna komunalna inspekcija – dodao je Milković.

Sterilisani psi, ponavlja on, drugačije se ponašaju, odnosno ne predstavljaju istu pretnju po građane, jer se više ne kreću u čoporima i nisu agresivni.

Nedavno potpisani govor između Opštine i Veterinarske stanice vredan je milion dinara i predviđa tretiranje 145 pasa, odnosno 6.800 dinara po psu.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *