Nove barikade kod manastira Visoki Dečani, Kfor zaustavio radove

Bujanovac, 9. jul 2021. (foto Gazeta express) – Zbog izgradnje puta Dečani-Plav i situacije sa manastirom Visoki Dečani KFOR je pre nekoliko dana postavio nove barikade u blizini manastira i ponovo zaustavio radove.

Iz Kfora poručuju da su nove barikade postavljene u svrhu zaštite manastira Visoki Dečani, prenosi prištinska Gazeta Ekspres.

“Radovi su blokirani, jer nisu poštovani uslovi dogovoreni u fazi projektovanja za izvođenje radova od strane izvođača, posebno u pogledu poštovanja Zakona o posebnim zaštićenim područjima (Zakon 03 / L-039, član 6) koji garantuje zaštitu manastira, crkava i drugih srpskih pravoslavnih verskih objekata, kao i istorijskih i kulturnih mesta od posebnog značaja za srpsku zajednicu, kao i druge zajednice na Kosovu. Ovaj zakon ima za cilj zaštitu od bilo kakvog razvoja ili aktivnosti koja može oštetiti istorijski, kulturni, arhitektonski ili arheološki kontekst, prirodno okruženje ili vizuelno estetsko okruženje“, navode iz Kfora.

Dodaju da će se radovi u ovoj oblasti nastaviti nakon rešavanja tehničkih problema.

„Radovi će se sigurno nastaviti čim se reše tehnički problemi. Sve lokacije verskog i kulturnog nasleđa predstavljaju vrednost  za sve ljude na Kosovu i svi bi trebalo da doprinesu njihovom očuvanju“, navodi se saopštenju Kfora.

Predsednik opštine Dečani Baškim Ramosaj rekao je da je obavešten o postavljanju novih barikada u blizini manastira i da on i dalje insistira da se barikade u potpunosti uklone.

-Oduvek sam insistirao da se ove barikade u potpunosti uklone. Pre nekoliko dana došli su u kancelariju i obavestili me da će ukloniti betonske piramide koje su bile pre, ali zbog situacije i konteksta sa manastirom rekli su mi da ih ne mogu ukloniti u potpunosti i da će postaviti neke nove barikade od drveta – rekao je Ramosaj.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *