Odluka o 3. dozi vakcine 1. avgusta

Bujanovac, 12. juli 2021. (Foto ilustracija)-Premijerka Ana Brnabić rekla je da će do 1. avgusta biti doneta odluka da li će se građanima preporučiti da prime i treću dozu vakcine.

Ona je dodala da je broj vakcinisanih građana ispod 50%.

Kako je objasnio epidemiolog Branislav Tiodorović, moguće je da će krajem godine biti moguća vakcinacija trećom dozom za one koji su primili u januaru, mada, prema njegovoj proceni, treća doza će se ipak davati tek početkom naredne godine.

Nacionalno telo za imunizaciju radi studije, prati proizvođače vakcina i njihove studije u vezi sa trećom dozom i do 23. jula oni će, kaže premijerka za TV Prva, dati svoje mišljenje Kriznom štabu.

Krizni štab će do 1. avgusta da donese preporuku za građane.

“Prate se studije proizvođača, kao i preporuke Svetske zdravstvene organizacije, ali će i domaći stručnjaci izneti svoje studije. Ne kasnimo u ovome, donećemo odluku na vreme, da svi budu mirni” – rekla je premijerka.

Trenutno je u Srbiji vakcinisano 48,6 % građana.

“Da će biti treće doze to je sigurno, ali kada će se to dogoditi zavisi od rezultata studija koje se sprovode u svetu”, rekao je epidemiolog Branislav Tiodorović za Blic.

Dodaje da svi razmišljaju o tome da kombinuju, jer kako objašnjava, imunolozi kažu da su bolji odgovori kada se kombinuju doze, ali to su sve razmatranja i ništa nije zvanično.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *