EU spremna za „trgovinu“ članstvom za dogovor oko Kosova

Bujanovac, 14. jul 2021.  Treba očekivati konkretne pomake u dijalogu Beograda i Prištine, jer će Evropska unija intenzivirati ‘trgovinu’ članstvom Srbije i drugih zemalja Zapadnog Balkana u zamenu za kompromis o statusu Kosova, smatra Aleksandar Popov, direktor Centra za regionalizam.

Na moguću „trgovinu članstvom“, po oceni Popova, ukazuje poruka specijalnog predstavnika EU za Zapadni Balkan i dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka – da su region Zapadnog Balkana i Evropska unija deo „iste porodice“, prenosi Danas.

U prilog tome idu i razgovori Lajčaka sa ministrom spoljnih poslova Grčke Nikolasom Dendijasom o evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana i pregovorima Beograda i Prištine.

–Sada je cilj da se, od onih ekstremnih polaznih tačaka – Kurtijeve da dolazi u obzir samo potpuno priznanje Kosova od strane Srbije, i Vučićevog odgovora da o tome nema govora – nađe neka srednja mera, ma šta to bilo. Kroz ovu Lajčakovu izjavu pokušava da se napravi izvesna trgovina, šalje se poruka da je to (kompromisno rešenje Beograda i Prištine, prim. aut.) put ka ubrzavanju procesa učlanjenja Srbije, kao najveće zemlje regiona, u EU, što bi povuklo i druge manje zemlje. To je jedna vrsta podsticaja –  navodi Popov za Danas.

Lajčak je iz Dubrovnika, gde je u toku „Dubrovnik Forum 2021“, poručio da su Zapadni Balkan i EU „duboko povezani“ kao i da će se ta integracija povećavati.

On se na marginama ministarskog foruma u Dubrovniku susreo sa ministrom spoljnih poslova Grčke Nikolasom Dendijasom, što, prema oceni Popova, ukazuje da bi Grčka mogla da ima ozbiljniju posredničku ulogu u pregovorima Beograda i Prištine u narednom periodu.

Popov u razgovoru za Danas podseća da je u poslednje vreme primetna rešenost EU i SAD – da što pre uvedu dijalog Beograda i Prištine u neki ozbiljniji kolosek od onog prvog sastanka.

On ističe da uključivanje Grčke pokazuje da je Lajčaku potrebno „svako savezništvo“ koje može da dovede do pozitivnih rezultata.

–Mnogo toga se dešava iza zavese šta mi ne vidimo a onda se iznenadimo kad to bude finalizovano. Zbog toga se lako može desiti u skorije vreme, kada se ponovo nađu Vučić i Kurti, da se izađe sa nekim artikulisanim predlogom. Vučić priča da je izložen jakim pritiscima i ja verujem da jeste, jer su sada EU i SAD udružile snage da se pitanje Kosova reši. Moguće je da se i sada sprema nešto što bi vodilo pomirljivoj varijanti za obe strane, ukazuje Popov.

Sledeći sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija u okviru dijaloga koji vodi EU trebalo bi da se dogodi već krajem ovog meseca.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *