Kurti: Nema međuetničkih problema na Kosovu

Bujanovac, 14. jul 2021. Povodom etničkih incidenata na Kosovu i pretnji Albanaca upućenim Srbima predsednik vlade u Prištini Albin Kurti kaže da se incidenti na Kosovu dešavaju zbog “nečijeg političkog interesa”.

U intervjuu EWB Kurti je rekao da je njegov utisak da sada, sa novom vladom, postoji određeni interes Beograda da izazove incidente i da ovo pitanje pretvori u bezbednosno pitanje.

Verujte mi, Albanci i Srbi na Kosovu, ma gde god se našli na tržištu ili u preduzeću ili ukoliko rade za međunarodne organizacije, nemaju problema. Nula incidenata danas, nula incidenata juče, nula incidenata prekjuče. Samo se bojim da postoje politički koreni incidenata, koji se ne dešavaju zbog naših etničkih razlika, već zbog nečijeg političkog interesa. Svakako ne mojeg – kaže Kurti, prenosi Kosovo online.

Na pitanje da li je “zabrinut da bi nedostatak dijaloga mogao imati sigurnosne posledice u čitavom regionu, kao i da je javnost u Srbiji sada prilično zabrinuta zbog nekoliko incidenata koji su se dogodili na Kosovu poslednjih dana i postoji li bojazan da bi moglo doći do eskalacije nasilja u slučaju da se dijalog jednostavno zaustavi i da se stvari vrate na vreme pre dijalog, Kurti je naveo da “će se pobrinuti za sve građane Kosova”.

-Mi smo vlada mira i pobrinućemo se za sve građane Kosova. Na Kosovu ne postoje međuetnički problemi. Zapravo, na Kosovu imate Srbe koji se žale na pritisak Srbije. U osnovi, kosovski Srbi su pod pritiskom Beograda. Želimo da pomognemo i njima. Jer, kao što znate, skoro 100 odsto je prinuđeno da glasa samo za jednu stranku, koja je pod kontrolom i koju finansira Beograd, i to je zaista tužno. Mislim da bi trebalo da postoji demokratski pluralizam, a ne nacionalistička homogenizacija – rekao je Kurti.

Dodao je da se prištinske vlasti bave svim incidentima.

 

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *