Reporterka Bujanovačkih na terenu sa građevincima na plus 40 (video)

Piše: D. Stošić

Bujanovac,14. jul 2021. – Kad  “upekne zvezda” svi traže spas kako i gde stignu, ali ne i građevinci koji vredno rade i po suncu i po kiši. U “trci sa suncem”, da se uhvati hladovina i da rad koliko-toliko bude podnošljiviji, već u zoru kreće se put gradilišta, pale se mašine, oblači se zaštitna oprema i kreće harmonija zvuka bagera, kamiona, vibro ploča – sve i na plus 40.

Posebno je teško  bageristima, jer temperatura u kabini može da dosegne i preko 50 stepeni, a jednog od njih smo zatekli na gradilištu u Novom naselju.

Posao nije lak, ali mora da se radi. Kada je pretoplo kao ovih dana popije se dosta vode, malo odmorimo u hladovini i nastavljamo punom parom, jer se rok za završetak radova mora poštovati – kaže Aleksandar Nakić iz Levosoja, bagerista u bujanovačkoj firmi „ROKO 017“.

Prašina, znoj, teška oprema  deo su svakodnevnice ovih radnika, još kada su temperature ekstremno visoke kao zadnjih dana kod nas, ni „peškirić“ ni voda ne pomažu, ali „što se mora, nije teško“, kako kažu.

– Vrućina je nepodnošljiva, radimo sa povećanim rizikom, ali uz češće pauze i smensku organizaciju rada trudimo se da zaštitimo radnike. Krećemo rano ujutru, radimo do podneva i nastavljamo negde oko 17h kako bismo pokrili radno vreme.  Najbolji saveznik na ovako visokim temperaturama je voda, nje nikad dosta – kaže vlasnik firme Bujanovčanin Predrag Đorđević.

Da se pri visokim temperaturama suočavaju sa raznim zgodama i nezgodama na terenu ilustruju nam slučajem kada je došlo do “propadanja” stopa prikolice oborenih za utovar i do 5-6 cm u asfalt zbog vrućine.

I dok svi željno isčekujemo rashladenje u vidu kiše, naši graditelji bukvalno žive “na vrelom asfaltu”.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *