Vučić u Briselu: Loš sastanak, zabrinut sam za položaj Srba na Kosmetu

Bujanovac, 19. jul 2021. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas nakon razgovora sa kosovskim premijerom Albinom Kurtijem u Briselu da je sastanak bio gori i od prethodnog.

-Poslednji put kada smo bili u Briselu mislio sam da je nemoguće da imate lošiji sastanak, danas sam se uverio da je moguće – rekao je Vučić posle još jedne runde dijaloga Beograda i Prištine.

Dve strane su, po njegovim rečima, dobile predloge EU koji su usaglašavani sa glavnim pregovaračima i Srbija se u potpunosti složila.

-To su bile tri tačke – da intenzifikujemo zajedničke napore na identifikaciji ostataka nestalih, da se uzdržavamo od akcija koje bi mogle da destabilizuju situaciju na terenu i da se glavni pregovarači sastaju jednom mesečno. Mi nismo mogli da se dogovorimo oko ove tri tačke, Srbija ih je u potpunosti prihvatila, Albanci nisu hteli da prihvate ništa – naveo je Vučić, prenosi Kosovo onlajn.

Naglasio je da je delegacija predvođena Kurtijem sve vreme „uslovljavala nekim novim političkim kriterijumima“.

Optužili su Srbe za genocid, prvi koji se desio 1878. godine kada je Srbija stekla nezavisnost na Berlinskom kongresu, i tvrdili su da albanska prezimena potiču od srpskih toponima. Možete da verujete da to čovek posle 150 godina govori. Ljudi iz EU ne veruju šta slušaju. Čovek se vratio u 19. vek. Kao što vidite, zabrinut sam, ne znam šta ćemo da radimo – rekao je Vučić.

Prema rečima Vučića, Kurti je nakon toga pričao o genocidu koji je Srbija počinila za vreme Balkanskih ratova ili Prvog svetskog rata i trećem 1999. godine.

Kaže da ne razumeju da je bilo zločina i sa jedne i sa druge strane, dok Srbija to razume.

Vučić je rekao da su Albanci tražili da se u dijalog uključi Nataša Kandić, kao i da su se pozivali na neke izjave Nenada Čanka, a  ponovo je spomenut i Odalović.

-Ne želim da prihvatim ocenu u kojoj će se reći da je krivica podjednaka, jer naše krivice nema- rekao je Vučić.

Dodao je da ga posebno brine to što nisu želeli da se slože sa makar jednom rečenicom, a to je da će se uzdržavati od akcija koje bi destabilizovale situaciju na terenu.

-Ja sam danas mnogo zabrinutiji za položaj Srba na Kosmetu – rekao je Vučić i pokazao spisak svih napada na Srbe u toku ove godine.

Vučić je, navodi, insistirao da se razgovara o Zajednici srpskih opština, ali nije bilo odgovora. Pored toga, albanska strana navodi da arhiva OVK ne postoji.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *