Poslovna žena u Švajcarskoj i pesnikinja: Bujanovčanka Jelena, direktni potomak Mihajla Pupina

Piše: D. Stošić

Bujanovac, 20. jul 2021. – Bujanovčanka Jelena Cvetković Kostić, koja sada živi u Švajcarskoj, jedan od nekoliko živih potomaka Mihajla Pupina, priča za Bujanovačke da postoje veliki izgledi da se zemni ostaci čuvenog naučnika iz SAD premeste u Srbiju. Za Bujanovačke kaže da su je o tome kontaktirali američki zvaničnici, ali i predstavnici srpske dijaspore u Americi.

Inicijativa da se njegovi ostaci sahrane u Srbiju odavno postoji, i nadam se da će ove godine biti konačno realizovana. Potrebna je saglasnost svih najbližih potomaka i trebalo bi da njegovi ostaci budu pohranjeni ispred Hrama Svetog Save u Beogradu, ističe Jelena

O delu MIhajla Pupina, velikom Srpskom naučniku i dobrotvoru je ispisano dosta redova. Bio je pronalazač, profesor na Kolumbijskom univerzitetu, konzul Srbije u Americi, dobitnik Pulicerove nagrade i još jedan Srbin koji je sahranjen “tamo negde daleko”, u Americi.

Vreme je da se vrati tamo gde pripada, kaže Jelena.

Ova rođena Bujanovčanka, koja sada živi i radi u Švajcarskoj, nije samo potomak Mihajla Pupina, preko ženske linije sa očeve strane.

Ona je ponosna majka četvoro dece, uspešna poslovna žena i pesnikinja

Između posla u sopstvenoj firmi, vaspitačice mešovite dečije grupe u Sent Galenu, aktivnog angažovanja na očuvanju srpskog jezika, tradicije, kulture i istorije u dijaspori kroz razna udruženja,  Jelena nalazi vremena i za pisanje poezije.

Ljubav prema poeziji razvila se još u srednjoj školi, ali pravi podstrek da se ozbiljno posvetim tome i izdam zbirku došao je od strane mojih prijatelja iz Udruženja srpskih pisaca iz Švajcarske, kaže nam Jelena.

Do sada je objavila tri zbirke poezije: “Na talasima osećanja” (zapažena na sajmu knjiga u Beogradu 2018.), “Niz vodopad misli”  i “Mali vragolani”, poeziju za decu, a u planu je i promocija ovih knjiga u našem gradu.

Za one koji ne znaju, Jelena je kći čuvenog bujanovačkog rukometaša, pokojnog Dragoljuba Cvetkovića (Daca Njokša), i majke Slađe Crvendžike.

Njena baba Nada važi za prvu medicinsku sestru u Bujanovcu, a prababa Ljubica Vukelić za prvu profesorku klavira u našem gradu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *