Bolton: Sa Vučićem i Tačijem sam razgovarao o korekciji granica

Bujanovac, 26. jul 2021. (foto Kosovo onlajn) – Američki diplomata i bivši savetnik Donalda Trampa za nacionalnu bezbednost Džon Bolton kaže da su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i tadašnji kosovski predsednik Hašim Tači razgovarali o razmeni teritorija.

Bolton je u intervjuu za Kosovo onlajn rekao da je sa Vučićem i Tačijem razmatrao mogućnost “manje teritorijalne korekcije”.

-Mogu da vam kažem kada sam bio nacionalni savetnik za bezbednost, i pričao sa predsednikom Tačijem i predsednikom Vučićem, da je ta mogućnost manje teritorijalne korekcije bila razmatrana i o njoj se diskutovalo. Ako smo mogli da  prevaziđemo raspad Jugoslavije 1991, a znam da istorija seže mnogo duže od 30 godina unazad, onda je to moglo da bude deo većeg paketa koji bi nas doveo do rešenja – rekao je Bolton.

Na pitanje da li je ta ideja mrtva, Bolton je odgovorio da ako ljudi ne žele da razgovaraju o teritorijalnoj korekciji, onda uklanjaju jednu moguću komponentnu rešenja i sužavaju opcije za rešenje.

-Po definiciji pravite situaciju u kojoj se teže dolazi do rešenja. Kosovska vlada ima puno pravo da kaže da ne želi da razgovara o teritorijalnoj korekciji, ali mislim da to onda praktično znači da neće biti napretka u pregovorima – smatra Bolton.

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *