Gorešnjak u Lopardincu, novi kum izabran lutrijom (Foto & Video)

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 26. jul 2021. Lopardince danas slavi seosku slavu – Sabor Svetog arhangela Gavrila, u narodu poznat kao Gorešnjak. U manastir posvećenom ovom svecu, u brdima iznad sela, od ranog jutra pristizali su vernici iz okolnih mesta – na liturgiju, litiju i slavsku trpezu koju su pripremili domaćini.

-Vaš trud da dođete u ovaj sveti manastir pokazuje ljubav vašu prema Gospodu Bogu. A zašto se mučimo da dođemo do ovog manastira, zašto se trudimo i mučimo u životu? Zašto postimo, zašto smo se zavetovali Gospodu Bogu? Iz jednog razloga – nadamo se da će imena naša biti zapisana u knjizi života večnog, jer samo ako bude tako život naš zemaljski imao je smisla – poručio je u besedi paroh bujanovački protojerej Mićo Zelenović, koji je služio svetu liturgiju.

„Složni i u radu i u slavlju“, kako reče Nenad Tomić iz Crkvenog odbora sela Lopardinčani su posle liturgije i litije birali domaćina slave za narednu godinu.

Zbog ogromne želje dvojice meštana – Stefana i Miloša, ovoga puta su se izvačili papirići sa njihovim imenima i mali Stefan je sreću doneo Milošu.

-Brojao sam dane do ovog trenutka – rekao je novi domaćin Miloš Stojanović, želeći da iskaže kolika mu je bila želja da baš on dobije deo slavskog kolača od ovogodišnjeg kuma Bobana Stojkovića.

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *