Krizni štab ne uvodi nove mere, vakcinacija prioritet

Bujanovac, Beograd, 29. juli 2021. – Na sednici Kriznog štaba nisu donete pooštrene mere, ali je preporučio treću dozu vakcine za određenu grupu ljudi i opet pozvao sve koji nisu – da se vakcinišu. 

Kako prenosi RTS, epidemiolog Darija Kisić Tepavčević je, nakon sednice Kriznog štaba, rekla novinarima, da je preporuka Koordinacionog tela za imunizaciju da postoji potreba za trećom dozom, ali da se takva istraživanja u svetu još rade i nema konzistentnih zaključaka, osim činjenice da je potrebno vreme praćenja postvakcinalnog imuniteta.

„Zaključak kada je u pitanju treća doza: u prvoj grupi koja bi trebalo da je primi su osobe sa imunodeficijentnim stanjima i one koje imaju različita hronična oboljenja, osobe sa smanjenom dužinom imunološkog odgovora posle vakcinacije, kao i osobe koje su imale transplantaciju organa i koje su na hemodijalizi“, rekla je Kisić Tepavčevićeva.

Vakcina kineskog proizvođača Sinofarm, kojom je vakcinisan najveći broj građana u Srbiji je među najefikasnijim protiv delta soja koronavirusa, izjavila je direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić, apelujući na građane da se vakcinišu

Prema poslednjim podacima, koronavirus u Srbiji potvrđen je kod još 332 osobe, od testiranih 9.709 uzoraka. Nema preminulih u poslednja 24 časa, na respiratoru 11 pacijenata.

Od početka epidemije u Srbiji je zaraženo 720.975 osoba, od kojih je 7.108 preminulo. Procenat smrtnosti je 0,99 odsto. Do sada je testirano 4.643.835 uzoraka.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *