Samoopredjeljenje: Rama češće viđa Vučića nego Kurtija

Bujanovac, 30. jul 2021. Član predsedništva Pokreta Samoopredeljenje Arber Zaimi kaže da se premijer Albanije Edi Rama za godinu dana tri puta sastao sa Vučićem, a sa kosovskim premijerom Albinom Kurtijem nijednom što pokazuje koliko je inicijativa “Otvoreni Balkan” u interesu Kosova.

-Ako Rama misli da je to u interesu regiona i Kosova, zašto onda ne dođe da o tome unapred razgovara sa liderima i sa premijerom Kosova? Tri sastanka u toku godine ima sa Vučićem, dok nemamo sastanak dve vlade sastanak ili sastanak Rama-Kurti – rekao je Zaimi, prenosi prištinski portal Reporteri.

Prema njegovim rečima Tirana se ne bavi sporazumima koje ima sa Kosovom kako bi postali operativni, ali „podržava inicijative u interesu Srbije“.

Procenio je da je ta inicijativa u ekonomskom interesu Srbije i da dolazi u trenutku kada Beograd ima druge geostrateške interese, jer „blisko sarađuje sa Rusijom i Kinom i suprotstavlja se NATO“.

-O regionalnim sporazumima se mora razgovarati na racionalnoj osnovi. Podsećam da je 10. jula na snagu stupio trgovinski sporazum Srbije sa zemljama Evroazijske unije sa sedištem u Moskvi. Srbija je zemlja koja nije definisana u geopolitici, dok su zemlje Zapadnog Balkana proevropske i prozapadne – rekao je Zaimi.

Zaimi poručuje da na Srbiju „treba vršiti pritisak da se menja“.

Prema njegovim rečima, Albanija je godišnjeu gubitku 120 miliona evra od trgovinskih razmena sa drugima, dok sa Kosovom dobija 150 miliona evra.

-Rama ne može priuštiti luksuz da raskine sa Kosovom i uspostavlja odnose sa Srbijom – zaključio je Zaimi.
Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *