„Geoks“ u Vranju zvanično zatvoren

Bujanovac, Vranje 3. avgust 2021. Italijanska kompanija „Geoks“ u ponedeljak je zvanično potvrdila da fabrika obuće u Vranju prestaje da radi čime oko 1.200 radnika ostaje bez posla.

U obaveštenju na kapiji fabrike piše da firma nema svrhu postojanja, jer je od 2018. godine smanjena proizvodnja na nivou grupe „Geoks“, prenosi RTS.

Od početka pandemije koronavirusa je ispod granica rentabilnosti, veliki broj prodavnica širom sveta je zatvoren kao i već desetak dana u Vranju.

Navode, da tržište traži drugu vrstu obuće.

Nadležni iz „Geoksa“ su postavili obaveštenje za radnike da je zbog nemogućnosti daljeg poslovanja pokrenut postupak likvidacije i gašenja firme.

Oko 1.200 radnika ostaje bez posla, među njima ima i supružnika čije porodice ostaju bez egzistencije.

Rešenja o otkazu radnici će dobiti na kućnu adresu, u roku od 30 dana.

Nakon toga moći će da ostvare prava na novčanu nadoknadu u Nacionalnoj službi za zapošljavanje, stoji u obaveštenju.

Država pregovara sa drugim potencijalnim investitorima koji bi mogli da uposle deo radnika.

-Neki će preći da rade za neke investitore koji su već u tim krajevima, a koji se šire, neki novi investitori će doći, ali sam zaista uverena i garantujem da ni jednu osobu nećemo zaboraviti, ni jednu porodicu nećemo ostaviti na cedilu – rekla premijerka Ana Brnabić.

„Geoks“ je u Vranju radio pet i po godina, za to vreme od države je dobio subvencije od 16 miliona evra koje su uglavnom korišćene za isplatu zarada radnicima.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *