fbpx

Hoti: Kosovo kreće u diplomatsku ofanzivu za nova priznanja

Bujanovac, 3. avgust 2021. Povodom spekulacija o spremnosti određenih afričkih i azijskih zemalja da povuku priznanje Kosova, profesor međunarodnog prava Afrim Hoti tvrdi da su odluke o priznanju neke države po međunarodnom pravu neopozive.

On ocenjuje za Kosovo onlajn da Srbija koristi ove spekulacije za unutrašnju političku upotrebu.

-Povlačenje priznanja ne postoji kao praksa u međunarodnom pravu, zbog toga definitivno mislim da su to nagađanja. Međutim, s obzirom na činjenicu da zemlje trećeg sveta, poput Afrike i Azije, nemaju konsolidovane demokratske sisteme, mogu biti izložene eventualnom pritisku trećih strana, u ovom slučaju iz Republike Srbije ili nekih njenih pristalica, poput Kine ili Rusije – kaže Hoti.

Uskoro ističe rok od godinu dana, kada se Kosovo u Vašingtonu obavezalo da će prekinuti lobiranje za priznavanje nezavisnosti Kosova i da će aplicirati za članstvo u međunarodnim organizacijama.

Hoti očekuje da će nakon jednogodišnjeg moratorijuma početi diplomatska ofanziva Kosova i da će na tom putu dobiti punu podršku vodećih država sveta, koje su dale veliki doprinos kosovskoj nezavisnosti.

-Istekom ovog roka, napraviće se dobar zamah za početak priznavanja, jer je ovo pitanje bespovratni proces. Signali koje daju Sjedinjene Američke Države, posebno oni od strane predsednika Turske Erdogana ohrabruju da se nakon završetka moratorijuma nastavi sa kampanjom za priznanja što je pre moguće – navodi Hoti.

Konstuktivan odnos prema Prištini, produbljivanje ekonomskih odnosa i intenzivne diplomatske posete ukazuju na mogućnost da Grčka promeni svoj stav o nepriznavanju Kosova, što bi prema rečima Hotija bilo veoma značajno i podsticajno jer otvara mogućnost da ostale evropske zemlje slede njen primer.

-Grčka je jedna od zemalja koja je najbliža priznanju nezavisnosti Kosova. Daje znakove i signale da može priznati Kosovo kao nezavisnu državu, pretnje Srbije su neprikladne – zaključuje Hoti.
Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.