Opština: Bez prava žalbe na kazne za nepropisno parkiranje

Bujanovac, 4. avgust 2021-. Iz opštinske komunalne inspekcije obaveštavaju građane da obaveštanja o podnetim prekršajnim nalozima, koja inspekcija ostavlja na nepropisno parkiranim vozilima, ne mogu osporiti, već pravne radnje mogu preduzimati tek kad dobiju prekršajnu prijavu.

– Obaveštenju nadležnog organa se ne možete usprotiviti, to je samo pisani dokument koji obaveštava građanina o postojanju obaveze. Tek nakon podnošenja prekršajne ​​prijave, postupak se vodi prema odredbama Zakona o prekršajima – navodi načelnik Odeljenja za inspekcijske poslove Metin Ramizi.

Pljušte kazne

On se oglasio kako  bi, po njegovim rečima, razjasnio neke od nejasnoća o  Obaveštenju, koje građani mogu da zateknu na svojim vozilima ukoliko su parkirana nepropisno na javnoj površini, najčešće trotoaru duž glavne ulice u Bujanovcu.

-Odeljenje za inspekcijske poslove ostavlja obaveštenje vlasnicima motornih vozila da je vlasnik-korisnik (izvršilac prekršaja), koji nije zatečen na licu mesta, postupio suprotno odredbi sadržanoj u određenoj opštinskoj odluci. Pre nego što dobije prekršajnu prijavu, građanin samo ima  mogućnost da pruži informacije o počiniocu prekršaja (ako se radi o nekom drugom) ili da se, koliko je to moguće, pripremi za reagovanje na prekršajnu prijavu koju će kasnije dobiti – navodi Ramizi.

Objašnjava da ako građanin želi da ospori prekršajnu prijavu, mora da podnese zahtev da se o izdatom nalogu odlučuje na sudu i tek tada može da ospori nalog pred sudom, odnosno da pruži dokaze da nije počinio prekršaj.

– Dakle, nakon obaveštenja, građanin nema mogućnost da vodi postupak za osporavanje prekršaja, jer to može učiniti tek nakon što dobije prijavu za prekršaj, pa podnese zahtev da sud o tome odlučuje. U tom slučaju gubi mogućnost da plati polovinu kazne, a ako ne ospori prijavu na sudu, biće dužan da snosi i troškove postupka – navodi Ramizi.

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *