fbpx

Mustafa odgovara Stankoviću: Nama je teže nego Srbima na Kosovu

Stanković

Bujanovac, 5. avgust 2021.- Na izjavu analitičara Dejana Vuka Stankovića o neuporedivo težem položaju Srba na Kosovu u odnosu na Albance u Srbiji, koju su u četvrtak prenele Bujanovačke, reagovao je predsednik Nacionalnog saveta Albanaca (NSA) Ragmi Mustafa nabrajajući podatke koji, po njemu, pokazuju stepen ugroženosti albanske nacionalne manjine.

Mustafa je krenuo od pravosuđa, naglasivši da ni Preševo, ni Bujanovac, ni Medveđa nemaju prekršajne sudove.

-Prema podacima Ministarstva pravde, u Republici Srbiji je samo troje sudije albanskog porekla, dvoje zamenika tužioca (sada u penziji) i jedan notar – navodi on.

Govoreći o zastupljenosti Albanaca u policiji,  konstatovao je da je u Preševu broj policajaca Albanaca „daleko od balansa u odnosu na etničku strutukturu opštine (95% Albanaca)“, te da ih u Medveđi iam samo 7, dok je u Bujanovcu od 324 policajca samo 90 albanskog porekla.

-Preko 85% republičkih institucija na lokalu nema Albance. Centralizacija odlučivanja (odluke donosi ministar) kod gotovo svih institucija, osim komunalnih preduzeća, domova kulture, biblioteka i apoteka- kaže predsednik NSA.

Dodao je da su Preševo, Bujanovac i Medveđa među najnerazvijenijim opštinama, sa najvećom nezaposlenošću (70% nezaposlenih), pozivajući se na podatke republičkog Zavoda za statistiku.

Mustafa je naveo i nepoštovanje dvojezičnosti, nepoštovanje ravnopravnosti, nedozvoljavanje upotrebe nacionalnih simbola, diskriminaciju i pasivizaciju adresa, nedovoljnu zastupljenost i kriminalizaciju od strane institucija.

Stanković je juče, pored ostalog, rekao da Albanci sa juga Srbije ne žive u getu kao Srbi na Kosovu, već imaju apsolutnu slobodu kretanja i sva ostala prava koja uživaju zajednice u demokratskim društvima.

 
2 thoughts on “Mustafa odgovara Stankoviću: Nama je teže nego Srbima na Kosovu

  1. Komita

    ma tuzna je vasa albanska sudbina, sve vam verujemo… pa vas ni tri romana Vilijama Sekspira ne bi mogla da oplacu od vase tuge, patnje i tragedije…

    Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.