Mustafa Vučiću: Podstičete ekonomsku segregaciju

Bujanovac, 6. avgust 2021. Predsednik Nacionalnog saveta Albanaca (NSA) Ragmi Mustafa optužio je šefa države Aleksandra Vučića da izjavom o Bujanovačkoj banji podstiče ekonomsku segregaciju.

Za Mustafu je sporno ono što je Vučić u četvrtak rekao u Vladičinom Hanuda je pitanje Bujanovačke banje važno za sve, “i za Srbe i za Albance, ali više za Srbe, jer se nalazi na istočnoj strani“.

-U istočnom delu Bujanovca su skoro sve društvene fabrike čija je privatizacija od strane  preduzeća u vlasništvu Albanaca onemogućena pod fašističkim izgovorom – sprečavanja „albanizacije Bujanovca“ – kaže Mustafa.

Dodao je da je protiv privatizacije Banje organizovan i protest  koji je predvodio poslanik, odbornik i lokalni lider naprednjaka (Nenad Mitrović), implicirajući da je država „preuzela brigu o Srbima“.

-Isto se dogodilo i sa firmama „Kondiva“, „Gumoplastika“, „Svetlost“„Proleće“, „Jugokop“, „Feldspat“, „Bivoda“ … Neke se drže pod stečajem I više od 20 godina što predstavlja kršenje zakona o privatizaciji. Albanci su tokom devedesetih bili isključeni iz državnih i društvenih fabrika tokom kampanje političke i etničke diferencijacije. I danas te iste fabrike ne koriste zapadnom delu gde živi albanska zajednica i u njima nije zaposlen nijedan Albanac – navodi Mustafa.

Odabir privredne propasti zbog segregacijskog mentaliteta nije rešenje ni za danas, ni za budućnost, konstatuje predsednik NSA.

-Preševo, Bujanovac i Medveđa imaju izuzetnu imovinu koja im može dati neophodan ekonomski zamah. Samo država treba da se oslobodi starih ideja kako bi otključala ekonomske mogućnosti. Zaustavite segregaciju – poručio je Mustafa.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *