Grdžaliu: Na Kosovu su navikli na srpsku robu, kupuje se zbog kvaliteta

Safet Grdžaliu foto: Kosovo onlajn

Bujanovac, 13. avgust 2021. O navodima Ramuša Haradinaja da Srbija izvozi robu na Kosovo u vrednosti od milion evra dnevno, ekonomski stručnjak Safet Grdžaljiu kaže da to nije nikakva novina, s obzirom na blizinu, kvalitet, ali i navike koje kosovski građani imaju prilikom kupovine srpskih porizvoda.

Grdžaliu je ocenio za Kosovo onlajn da kosovski političari svoju energiju treba da usmere na jačanje domaće privrede, a ne da rasplamsavaju nacionalističku retoriku.

-Ovakve izjave oko milionskog uvoza iz Srbije treba da analiziraju stručnjaci, a ne političari. Trgovina je kao voda, sama pronalazi svoje puteve, a profit je prioritet svih prioriteta u privatnom sektoru. Blizina, kvalitet i tradicija čine svoje. Prema tome ne treba da trošimo vreme oko toga, daleko je bolje da tu energiju usmerimo ka jačanju domaćih proizvoda i da ti proizvodi budu dostupni na regionalnom tržištu, a ne da svaka ekonomska saradnja, na bilo kojoj relaciji, dobije političku konotaciju. To usporava integracije i to pogoršava imidž Balkana –  kaže Grdžaljiu.

On je istakao da napredak ekonomske saradnje treba da posluži kao primer za prevazilaženje političkih barijera, koje postoje na relaciji Kosova i Srbije.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *