U Bujanovcu 6.000 objekata čeka na legalizaciju

Piše: D. Stošić

Bujanovac, 13. Avgust 2021.  Na teritoriji opštine Bujanovac trenutno je oko 6.000 nelegalno izgrađenih objekata koji su u postupku legalizacije, a razlozi za ovako veliki broj su nemar građana, ali i neadekvatna saradnja opštinskog Odeljenja za urbanizam sa Službom za katastar nepokretnosti, navodi za Bujanovačke Basri Memeti, načelnik ovog odeljenja.

-Rad naše službe je usko povezan sa katastrom, najpre za vidljivost objekta potom i za geodetski elaborat, nakon čega se donosi rešenje o ozakonjenju, ali u 2021. godini dobili smo povratna obaveštenja za mali broj zahteva, svega 5 ili 6 – navodi Memeti.

Po njegovim rečima, jedan broj predmeta je otvoren po zahtevu stranke, ali većina, gotovo 80 odsto, na osnovu rešenja građevinskog inspektora.

Ovi zahtevi se obrađuju prema Zakonu o ozakonjenju iz 2015. godine, koji nalaže da se priloži dokaz o odgovarajućem pravu na zemljište ili objekat, u originalu ili overenoj fotokopiji

Memeti naglašava da nerešeni imovinsko-pravni odnosi, ali nemar građana u vidu nekompletne dokumentacije dodatno usporavaju legalizaciju.

Na pitanje Bujanovačkih kako rešavaju problem podnetih, a neurednih zahteva , Memeti odgovara da su u svakom otvorenom  predmetu podnosioci zahteva bili obavešteni pisanim putem o tome da je legalizacija objekta moguća i koja je dokumentacija za to potrebna, ali i pored toga stranke ne dolaze.

Prema Zakonu o ozakonjenju iz 2015. godine dokumentacija koja je potrebna za legalizaciju je dokaz o odgovarajućem pravu na objektu ili zemljištu (rešenje o nasleđivanju, kupoprodajni ugovor…), zatim izveštaj o zatečenom stanju, kopija plana, list nepokretnosti, geodetski snimak i dokaz o plaćenoj taksi.

Visina taksi za individualne objekte do stotinu kvadrata je 5.000 dinara, za kuće do 300 kvadratnih metara 15.000, a za objekte do 300 kvadrata je 20.000 dinara.

Za objekte većih površina taksa iznosi od 50.000 dinara.

Po najavama iz Vlade Srbije, ubrzana legalizacija bespravno izgrađenih objekata kreće u septembru i biće olakšana građanima koji su rešavali egzistencijalno pitanje, o čemu su Bujanovačke već pisale.

Iz Vlade su potvrdili da traže sistemski model koji će olakšati legalizaciju ljudima koji su bespravnom gradnjom rešavali egzistenciju, a takvih je, po njihovoj računici, 90 odsto, dok će se 10 odsto onih koji su gradili na divlje zbog zarade suočiti sa rušenjem objekata.

 




One thought on “U Bujanovcu 6.000 objekata čeka na legalizaciju

  1. Sele Idic

    Molim vas ja zivim u Bujanovcu (Novo naselje) Morava „76“. Posle poplave 1976 godine sagradjeni su stanovi za rome koji su bili ugrozeni od poplave. Medjutim i do danas, posle 45 godina to naselje nije registorvano da su tu izgradili tada preko 100 stanova. A danas ima sigurno 200 porodice koje tamo zive.
    Posto mi je stan bio u jako losem stanju, ja sam 2009 srusio sve i sagradio kucu od 100 km/2.
    Hocu rado da to legalizujem, kao i svi ostali moje komsije, ali to ne ide nikako. Kazu nam da se to vodi u katastar i dalje kao obicne njive, i nemogu nam nikako pomoci.
    Ja hocu rado i sto je pre moguce da legalizujem kucu, ali kako???? Pomozite mi molim vas.
    Hvala vam unapred na pomoc.

    Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *