Kosovo prihvata izbeglice iz Avganistana

Bunaovac, Priština, 16. avgust 2021.- Predsednica Kosova Vjosa Osmani potvrdila je da su na zahtev Sjedinjenih Američkih Država u toku pripreme za prihvat avganistanskih izbeglica na Kosovu.

Vjosa Osmani je saopštila da će građani Avganistana, gde su talibani preuzeli kontrolu nad većim delom zemlje, proći kroz sigurnosnu procenu SAD, i da će privremeno boraviti na Kosovu dok se ne prilagodi njihova dokumentacija za odlazak u SAD.

„Vlada Kosova je, odmah nakon zahteva i rasprave o institucionalnom sporazumu, formirala radnu grupu koja se bavi organizacionim pitanjima zajedno sa našim američkim partnerima. To je bio zahtev Sjedinjenih Američkih Država da ovo pitanje ostane poverljivo iz bezbednosnih razloga i procesa evakuacije avganistanskih državljana iz Avganistana. Ispoštovali smo ovaj zahtev i nastavljamo rad“, navela je Osmanijeva.

Dodala je da ju je 16. jula kontaktirao američki ambasador u Prištini, Filip Kosnet, koji je prosledio zahtev predsednika Bajdena i državnog sekretara Blinkena.

Zahtev se odnosio na privremeno sklonište Avganistanaca, nevinih civila, koji su sada na meti talibana, pošto su bili lokalni radnici koji su radili sa američkim snagama, kao i njihove porodice, uključujući i decu.

Osmani je opravdavajući plan prijema avganistanslkih izbeglica navela „da niko ne zna bolje od toga šta znači biti proteran i napustiti mesto na kojem si odrastao, biti odvojen od svojih najmilijih, biti prisiljen da beži kako bi spasao živote“.

Samo nekoliko sati ranije, albanski premijer Edi Rama takođe je najavio da će Albanija prihvatiti izbeglice iz Avganistana.
Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *