Sindikati traže minimalac od 39.000, kažu da je i to na nivou preživljavanja

 

Stojiljković navodi da je iznos minimalne zarade, koji u javnost pre početka pregovora sa sindikatima i poslodavcima iznose državni funkcioneri, u potpunosti neprihvatljiv.

Sindikati imaju zajednički stav pred pregovore – neće pristati na minimalnu cenu ispod 39.000 dinara, koliko iznosi i minimum potrošačke korpe u Srbiji.

-Po svim tim kriterijumima, a ima ih više, 39.000 ili 40.000 je najmanja veličina sa kojom se može preživljavati i to je naša pozicija. Ponuda od 35.000 dinara je samo održavanje postojećeg stanja, kad saberete inflaciju od oko četiri posto i obećani rast proizvodnje – to je tih desetak, ovo je samo održavanje agonije sa malim zaradama, održavanje povećanje siromaštva i nejednakosti, rekao je Stojiljković, koji je i profesor FPN.

Profesor Stojiljković navodi da su štrajkovi skupi i poslednje „oružje“ zaposlenih, a da je on više za lobiranje, odnosno solidaran, permanentan pritisak sindikata, zaposlenih i ostalih građana oko socijalno-ekonomskih pitanja – i to i na vladu i na opozicione stranke, „jer je to vrlo nisko u njihovim agendama“.

Danas na prvom sastanku radne grupe biće izneseni predlozi.

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *