Dr Šekler primio 3. dozu vakcine, evo kome je sve savetuje

Bujanovac, 23. avgust 2021. – Ljudi sa iscrpljenim imunim sistemom, stariji,oni sa hroničnim bolestima,  dijabetesom i drugim oboljenjima za koja se jasno zna da snižavaju nivo imuniteta, treba da što pre prime 3. dozu vakcine, rekao je dr Milanko Šekler, virusolog i mikrobiolog.

On je za RTS kazao da je primio treću dozu vakcine kako bi pojačao i produžio imunitet. Naglasio je da bi valjalo da svako kome je prošlo šest meseci od primarne vakcinacije trebalo da primi treću dozu.

„Ona služi da zaštitu koju imate još povisi i da je produži u funkciji vremena da duže traje“, kazao je Šekler.

Naglasio je da je kombinovao vakcinu i da vrhunska imena imunologije smatraju da je kombinacija vakcina odlična stvar.

„Moram da napomenem da medicinski imunolozi kod nas ni u jednom trenutku nisu imali dileme da kombinacija vakcina može da bude štetna. Naprotiv, kombinacija vakcina može da dâ dobru zaštitu. Ja sam primio dva Sinofarma. Ja sam govorio da je moj favorit ‘sputnjik’, a primio sam Sinofarm. Razlog je bio zato što nije bilo ruske vakcine u Kraljevu. Sada sam iskoristio priliku, pošto sam mogao da biram, pa sam primio ‘sputnjik’ kao treću“, kazao je Šekler.

Dodao je da svaka od ovih kombinacija daje zaštitu koja je jača i koja je dugotrajnija.

Naglasio je da je „kod nas sve komplikovano i najkomplikovanije je ono što je najprostije, a ono što je najkomplikovanije to lako rešimo“.

Šekler je naveo da se antitela nakon treće doze vakcine formira brže pošto imunološki sistem već ima iskustvo i lakše prepoznaje antigen.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *