Đaci u klupama, bez onlajn nastave od 1. septembra

Bujanovac, Beograd, 25. avgust 2021. (Foto arhiva)- Časovi od 1. septembra neće biti skraćeni i deca će biti zajedno u klupama, saopštio je ministar prosvete Branko Ružić, nakon sednice Kriznog štaba. Ipak, kako je objasnio, u opticaju će biti tri modela, od kojih neki podrazumevaju i onlajn nastavu, a lokalne samouprave će ih primenjivati u odnosu na broj zaraženih. Nova školska godina je jedina tema današnje sednice Štaba.

Kako su objasnili, u celoj zemlji škola počinje regularno, a ukoliko broj zaraženih bude visok primeniće drugačiji model.

”Prvi model podrazumeva sigurno okruženje, deca sede zajedno u klupama, nose masku samo dok razgovaraju ili odgovaraju. Vakcinisani nastavnici ne nose masku, ukoliko su od učenika na propisnoj udaljenosti. dok ne priđu učeniku na razdaljinu od 1,5 metara”, objsnio je ministar.

Drugi model, kako je objasnio Ružić, jeste kombinovani sličan prošlogodišnjem za učenike sedmog i osmog razreda kao i za srednjoškolce i podrazumeva da jedan dan deca idu u školu a drugi imaju onlajn nastavu, a mogu biti podeljeni i u grupe.

Treći model je predviđen za one lokalne samouprave koje imaju najveći broj zaraženih i podrazumeva onlajn nastavu za srednjoškolce, a kombinovanu za osnovce.

Ružić je naveo da će se lokalne samouprave svrstavati u zone po modelu semafora, crvena, žuta i zelena.

Kada je reč o predškolskim ustanovama, deca i dalje neće nositi maske, kao ni vakcinisani vaspitači.

Epidemiolog Predrag Kon naglasio je da se jedino oružje, vakcina, ne koristi dovoljno i da je najbolje da se vakciniše što veći broj dece starije od 12 godina.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *