Policijski čas na Kosovu od nedelje, ali i još strogih mera

Priština, Bujanovac, 28. avgust 2021. (Foto B. Lazić: Priština)- Vlada Kosova odobrila je nove mere protiv kovida-19, koje sutra stupaju na snagu, a jedna od glavnih je ograničenje kretanja građana od 22 do 5 časova ujutru.

Na sastanku Vlade premijer Aljbin Kurti rekao je da su institucije u obavezi da pooštre mere kako bi se sprečilo dalje širenje virusa, prenosi portal Kosovoonline

„Predložili smo i odobrili mere protiv pandemije u odnosu na epidemiološku situaciju, vodeći računa da održimo odnos između zdravlja i ekonomije. Kada se situacija poboljša, mere se ukidaju, ali kada se situacija pogoršava primorani smo da ih sprovodimo“, naveo je Kurti.

„Iako smo poslednji u regionu počeli da se vakcinišemo, u avgustu smo nekoliko nedelja bili prvi sa najvećim prosekom vakcinisanih“ rekao je Kurti i pozvao građane na hitnu vakcinaciju.

o Policijski čas biće na snazi od sutra do 13. septembra, a neće važiti u hitnim slučajevima, u kojima je potrebna medicinska pomoć, bilo zbog hroničnih bolesti ili usled povreda, za nabavku lekova ili zbog medicinske pomoći i nege. Odluka Vlade Kosova o ograničenom kretanju neće se odnositi ni na javna komunalna preduzeća prilikom izvođenja javnih radova, usluga ili transporta, pod uslovom da imaju posebnu dozvolu za kretanje u vreme policijskog časa.

o Ugostiteljski objekti radiće skraćeno – do 22.30 časova, i to samo na otvorenom.

o Početak nove školske godine odlaže se za 13. septembar.

o Građani koji ulaze na Kosovo, bez obzira na nacionalnost, moraće da dostave dokaz o vakcinaciji, PCR test urađen u poslednja 72 časa ili serološki test ne stariji od 30 dana, u suprotnom moraće da budu sedam dana u izolaciji.

o Nošenje maske koja prekriva nos i usta je obavezno osim u sledećim slučajevima: dok vozite sami ili kada su u vozilu prisutni samo članovi uže porodice, dok trčite, vozite bicikl i vežbate, dok jedete ili pijete.

o Zabranjen je ulazak u zatvorene prostorije bez maske.

o Dozvoljeno je okupljanje do 30 osoba u zatvorenom prostoru (radionice, sastanci, seminari, obuke, kulturni događaji). Organizator je dužan da obezbedi fizičku udaljenost od 1,5 metara između osoba.

o Sastanci Skupštine i Vlade su dozvoljeni bez obzira na broj osoba, uz poštovanje obaveze nošenja maski i društvene distance.

o Dozvoljena su okupljanja na otvorenom i kulturni događaji sa do 50 osoba, uz obezbeđenje fizičke udaljenosti od 1,5 metara između osoba.

o Na sahranama je dozvoljeno prisustvo samo uže porodice

o Zabranjen je rad noćnih klubova, kao i organizacija festivala, koncerata, izleta, hodočašća, venčanja, veridbi, porodičnih i društvenih zabava, na celoj teritoriji Kosova

o Trudnice su oslobođene obaveze fizičkog javljanja na posao.

o Javne i privatne ustanove dužne su, kao i drugi subjekti, da dezinfekciona sredstva za ruke i maske drže na pristupačnim mestima na ulazu u zgradu, kao i unutra.

o Javne i privatne ustanove, kao i drugi subjekti, dužni su na ulazu u svaki objekat da postave vidljiva uputstva za pravilu ponašanju za zaštitu od kovida-19.

o Rukovodioci javnih i privatnih ustanova i drugih subjekata dužni su da obezebde dezinfekciju i ventilaciju zatvorenih prostora.

Ministar zdravlja Arben Vitia rekao je da je pooštravanje mera bilo neophodno u ovoj situaciji, a ukoliko se situacija bude pogoršavala, on ne isključuje mogućnost novih mera.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *