EU: Beograd i Priština da poštuju dogovor o posetama

Bujanovac, 6. septembar 2021. Evropska unija očekuje da se svi dogovori postignuti u okviru dijaloga Beograda i Prištine poštuju, uključujući i dogovor o zvaničnim posetama, poručio je portparol EU Peter Stano.

On je to izjavio povodom prošlonedeljnog odbijanja Prištine da dozvoli ulazak direktora Kancelarije za KIM Petra Petkovića, na teritoriju Kosova, prenosi Tanjug.

-Pozivamo strane da kroz dijalog promovišu atmosferu koja vodi pomirenju, regionalnoj stabilnosti i saradnji i koja je na dobrobit građana – rekao je Stano.

U Briselu ponavljaju da su se Beograd i Priština dogovorili o jasnim modalitetima sprovođenja zvaničnih poseta i naglašavaju da taj sporazum ne sme biti politizovan.

-Posete obe strane se moraju sprovoditi na način koji doprinosi procesu normalizacije odnosa i podržava ukupan rad u okviru dijaloga Beograda i Prištine – rekao je Stano.

Direktoru Kancelarije za KiM i glavnom pregovaraču Beograda, Petru Petkoviću, prištinske institucije nisu dozvolile da uđe na teritoriju Kosova i obavi posetu najavljenu za 3. i 4. septembar zbog, kako navode iz Prištine, korišćenja govora mržnje i huškanja.

Iz Beograda su odgovorili da je u pitanju „flagranto kršenje sporazuma o zvaničnim posetama“ i da će to pitanje staviti na dnevni red novog sastanka dijaloga u Briselu.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *