Sećanje na 7. septembar: U Bujanovcu preko 600 žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 7. septembar 2021. Odavanjem pošte palim borcima za slobodu i žrtvama fašističkog okupatora i polaganjem venaca ispred spomen bista bujanovačkim skojevcima Aleksandru Stankoviću, Josifu Janjiću i Stojanu Vasiljeviću, obeležen je 7. septembar Dan oslobođenja Bujanovca  u Drugom svetskom ratu.

Skromnu svečanost povodom 77 godina od oslobođenja organizovao je Opštinski odbor SUBNOR-a, koji ne dozvoljava da ovako važan datum u istoriji grada potpuno padne u zaborav, makar se okupilo i svega desetak ljudi da oda počast žrtvama fašizma.

Sekretar bujanovačkog odbora, Dimitrije Dimitrijević, podsetio je da je više od  600 Bujanovčana stradalo tokom okupacije, dok je preko hiljadu internirano u radne logore.

Naveo je da su bugarski fašisti svakodnevno pljačkali, na meti im je bio i manastir Prohor Pčinjski, a zapalili su i više stotina kuća na području Bujanovca i okolnih sela.

Prisutni su minutom ćutanja odali poštu i nedavno preminulom Draganu Manasijeviću, koji je bio član boračke organizacije.

Pored predstavnika SUBNOR-a, obeležavanju Dana oslobođenja Bujanovca prisustvovali su i potomci boraca NOR-a, predstavnici lokalne samouprave i Mesne zajednice Bujanovac, Crvenog krsta i Srednje škole “Sveti Sava”.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *