Sve manje prvaka u bujanovačkoj OŠ „B. Radičević“, roditelji decu upisuju u vranjske i seoske škole

Piše D.Stošić

Bujanovac, 7. septembar 2021. (foto arhiva) – Nekoliko godina unazad sve veći broj đaka prvaka iz Bujanovca se upisuje u osnovne škole u Vranju i seoskim sredinama.

Kao razlog roditelji navode nemogućnost zaposlenja u Bujanovcu, nedostatak kulturnog sadržaja za decu i “mešovitu sredinu”.

– Čitava porodica je u Vranju pa je bilo logično da i dete tamo upišem u školu. Lakše je zbog odlaska i povratka iz škole jer radim u Vranju, a pomoć porodice je neophodna. Da nisam ostala bez posla u Bujanovcu, svakako bismo dete tu upisali u školu – kaže nam jedan od roditelja.

Drugi roditelj dodaje da je  “za decu bitna i kultura i upoznavanje sa takvom vrstom sadržaja od malena, kao što su pozorište, razne radionice i igraonice, a da toga u Bujanovcu nedostaje“.

Neretko, roditelji decu upisuju i u školama po okolnim selima, što zbog pomoći koju pružaju bake i deke  ali i zbog mešovitog sastava odeljenja u bujanovačkoj osnovnoj školi.

– Prvi razlog je što je škola blizu kuće mojih roditelja, a zbog radnog vremena je nemoguće uzeti dete iz škole po završetku časova. Drugi razlog je prevelik broj romske dece u odeljenjima bujanovačke škole –  kaže  jedan roditelj.

Ono što zabrinjava, dodaje on, jeste to što ”pojedini roditelji razmišaljaju o ispisivanju svog prvaka iz škole u Bujanovcu i upisivanju u neku od seoskih škola”.

Direktor škole, Nenad Tasić, na “govorkanja”, kako kaže, roditelja oko ispisivanja prvaka, navodi za Bujanovačke “da je pravo svakog roditelja gde će upisati dete i da se o eventualnim problemima razgovara i da se oni rešavaju, ako i kada ih ima”.

-Za sada nema zvaničnog zahteva za ispisivanje dece. Uvek radimo u najboljem interesu deteta, i sagledavamo potrebe svakog roditelja. Učitelji prvaka su odlični, izuzetni pedagozi – kaže Tasić.

Bujanovačka Osnovna škola “Branko Radičević” iz godine u godinu beleži sve manji broj upisanih đaka prvaka i novu školsku godinu je započela sa 93 prvaka u 4 mešovita odeljenja, kako su Bujanovačke ranije pisale.

Poređenja radi, pre pet godina upisana su 184 prvaka.

 

 

 

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *