Roditelji traže otvaranje „dnevnog boravka“ za decu ometenu u razvoju

Piše D.Stošić

Bujanovac, 9. septembar 2021. – Bujanovačke zajedno sa nadležnima u lokalnoj samoupravi i roditeljima pokreću inicijativu da se za decu sa smetnjama u razvoju otvori dnevni boravak u kojem bi mogli da se druže međusobno, uz pomoć i podršku licenciranih i stručnih lica.

Deca sa smetnjama u razvoju sa teritorije opštine Bujanovac pohađaju Školu za osnovno i srednje obrazovanje „Vule Antić“ u Vranju, i osim jednokratne pomoći i nadoknade putnih troškova koju dobijaju od države, gotovo da su „nevidljiva” za lokalne institucije, kao i njihovi roditelji.

Fejzi Bećiri, načelnik odeljenja za javne službe rekao je za Bujanovačke da lokalna samouprava ima u planu otvaranje jednog takvog odeljenja, ali i da je za to potreban poseban postupak, pre svega uključivanje licenciranih nevladinih organizacija.

– Mogućnost otvaranja dnevnog boravka postoji u prostorijama Doma kulture, nekadašnji Ekonomski fakultet, uz prilagođavanje tog prostora potrebama te dece i adekvatnog opremanja, i naša razmišljanja idu u tom pravcu – rekao je Bećiri.

Prema rečima Gabrijele Tomić, savetnice za obrazovanje u lokalnoj samoupravi, na teritoriji opštine Bujanovac ima  oko 80 dece sa smetnjama u razvoju školskog uzrasta i deca iz srpske zajednice pohađaju Školu za osnovno i srednje obrazovanje „Vule Antić“ u Vranju, dok su deca iz albanske zajednice integrisana u redovan sistem obrazovanja kroz inkluzivnu nastavu.

– Lokalna samouprava se trudi da kroz razne vidove pomoći olakša i deci i roditeljima i poslednjih godina je dosta učinjeno, možda smo jedna od retkih opština koja pruža finansijsku podršku roditeljima kroz vid jednokratne pomoći, pored naknade putnih troškova – kaže Tomić.

Nedostatak dnevnog boravka je samo jedan od problema sa kojima se suočavaju roditelji dece sa smetnjama u razvoju

Milena Tašković, majka dvanaestogodišnjeg dečaka sa Daunovim sindromom, kaže za Bujanovačke, da su problemi ogromni, od nedovoljne podrške roditeljima koji brinu o takvoj deci, preko nedovoljne dostupnosti usluga u lokalnoj zajednici za decu sa smetnjama u razvoju.

Dodaje i izostanak inkluzije i neprepoznavanje u zajednici, a za informisanje kaže da se svodi na neformalne roditeljske grupe.

– Super su ti novogodišnji paketići, ali to nije dovoljno. Ne može “kesa slatkiša” da prikrije stvarne probleme i da služi kao izgovor lokalnoj samoupravi. Mislim da su deca oštećena. Ne govorim o finansijskoj podršci, već o uključivanju zajednice u rešavanju problema kroz razne vidove podrške. Znam da Bujanovac nije Beograd, ali tamo je deci sa smetnjama u razvoju, koje god smetnje bile, omogućeno da rade u skladu sa njihovim mogućnostima što znači da je čitava zajednica učestvovala u osposobljavanju te dece, a ne samo roditelj, pa eto, imaju primer i neka pomognu – ističe Milena.

Dodaje da razume da se lokalna smouprava suočava i sa brojnim drugim poteškoćama, ali da su u svakoj normalnoj državi i zajednici deca prioritet.

Gotovo na iste probleme ukazuje i Serafim Spasić iz Bujanovca, otac petnaestogodišnjeg dečaka sa Daunovim sindromom.

– Dnevni boravak za našu decu bi bio spas. Postoji mogućnost jer prostora ne manjka, nisu preterano velika ulaganja. Deci i roditeljima bi se pomoglo. Ona bi se kroz igru i razne druge aktivnosti socijalizovala i osposobila, imala bi svoj kutak. O otvaranju novih radnih mesta i šta bi to značilo za mlade ljude u Bujanovcu, da ne govorimo – rekao je Serafim.

Objašnjava i da kroz tu jednokratnu pomoć država zapravo štedi, jer su roditelji pratioci dece do i od škole u Vranju, pa se ne moraju obezbeđivati i plaćati personalni asistenti na šta deca sa smetnjama u razvoju imaju pravo.

– Ulaže se novac u azil za pse u Ristovcu i nemam ništa protiv životinja, naprotiv, ali smatram da su deca ometena u razvoju preča – zaključuje Serafim.

Sigurno je da bi otvaranje dnevnog boravka rešilo deo problema roditelja dece sa smetnjama u razvoju, a oni naglašavaju da veće uključivanje samog društva i pojedinca u probleme lokalne zajednice dovodi do rezultata.

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *