fbpx

Kosovski analitičar: Nema dogovora Beograda i Prištine bez Zajednice srpskih opština

Bujanovac, 10 septembar 2021. Zajednica srpskih opština (ZSO) je zadnja cena koju Kosovo može da plati za dobijanje priznanja od Srbije i tome treba da razgovaraju dve strane, kaže kosovski politički analitičar  Nedžmedin Spahiu.

Po njegovim rečima, ne treba govoriti o međusobnom priznanju, već dogovoru, jer Srbiji nije potrebno priznanje Kosova, već obrnuto.

-Ne radi se o međusobnom priznanju jer Srbija nema potrebu da bude priznata od bilo koje države, ona je priznata od Berlinskog kongresa 13. jula 1878. godine, ali Kosovu je potrebno priznanje Srbije. I nakon postizanja tog sporazuma, Kosovo i Srbija kao susedne države moraju da nastave razgovore o raznim temama, ali je najbitnije da se reši to glavno pitanje – kaže Spahiu za Kosovo onlajn.

Put do rešenja, po njemu, vodi preko razgovora o ZSO.

-Zajednica opština sa srpskom većinom je zamišljena kao zadnja cena koju će Kosovo platiti za dobijanje priznanja od Srbije. Beograd želi razgovarati o Zajednici, ali ne želi da spomene mogućnost priznanja, u tom smislu Priština izbegava tu temu jer je to moneta potkusurivanja za priznanje, zbog toga se strane udavaljavaju. O ZSO bi se trebalo razgovarati, ali bi trebalo dodati stavku  da će ona da stupiti na snagu kada Srbija prizna Kosovo, taj pristup bi mogao da dovede do sporazuma – navodi Spahiu.

Prema njegovom mišljenju, u osnovi svega je da će na putu postizanja sveobuhvatnog sporazuma, biti pomaka samo ukoliko Beograd i Priština zauzmu pristup koji se razlikuje od dosadašnjeg.

-Nažalost, pokazao se pogrešan pristup strana koje nisu voljne da se dotaknu glavne teme. Pitanje nestalih osoba se može razmatrati nezavisno od toga da li je Kosovo priznato od stane Srbije ili ne, ono se može nastaviti i nakon priznavanja. Ta tema je nezavisna od statusa Kosova, jer ipak ono što svet traži od nas je sporazum o priznanju, ali kako stoje stvari, izgleda da se ne bližimo tome, već idemo u suprotnom pravcu – kaže analitičar.

 

 

 

 
Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.