Osmani: ZSO je nova Republika Srpska, zato je neće biti

Bujanovac, 13. septembar 2021. Kosovo neće menjati ustav kako bi omogućilo formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) što bi bilo preliminarna faza za još jednu Republiku Srpsku, kaže kosovoska predsednica Vjosa Osmani.

Ona je u intervjuu za nemački “Sued Dojče Cajtung” rekla da na Kosovu ne žele još jednu državu koja ne funkcioniše poput Bosne i Hercegovine, prenosi Kosovo onlajn.

Krajem 2015, Ustavni sud Kosova je utvrdio da su detalji planirane ZSO u suprotnosti sa Ustavom, ali da bi je ipak trebalo „formirati“.

U tekstu nemačkog portal o ZSO podseća se da je osim Evropske unije i američki državni sekretar Metju Palmer početkom jula naglasio da bi Kosovo trebalo da osnuje ZSO.

-Pacta sunt servanda – sporazumi moraju biti ispunjeni – rekao je tada američki diplomata.

Da bi to učinilo, Kosovo će možda morati da promeni svoj Ustav, ali Osmani kategorički to odbacuje, kao i formiranje ZSO.

-Nećemo menjati Ustav niti dozvoliti da se formiranjem ZSO stvori monoetnička struktura moći u našoj zemlji. To nije u našem interesu, niti u interesu regiona ili naših saveznika – rekla je Osmani.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *