fbpx

Rama: „Otvoreni Balkan“ nije igra Srbije

Bujanovac, 16. septembar 2021. „Otvoreni Balkan” nije igra Srbije niti skretanje sa puta članstva u EU, poručio je premijer Albanije Edi Rama vlastima u Prištini koje odbijaju da se pridruže inicijativi Srbije, Albanije i Severne Makedonije.

Rama je izjavio da je „Otvoreni Balkan“ izdanak Berlinskog procesa za slobodu kretanja ljudi i da nije igra Srbije, prenosi prištinski portal Reporteri.

Naglasio je da samo Kosovo treba da donese odluku o pristupu tom procesu i da, kako kaže, „izvuče svog magarca iz blata“.

-Mi ne odlučujemo o tome. Na njima je da donose odluke, a mi moramo da ih poštujemo. ‘Otvoreni Balkan’ je izdanak Berlinskog procesa, sa ciljem slobodnog kretanja ljudi, bez čekanja da nas jednom godišnje okupe na drugom sastanku. ‘Otvoreni Balkan’ ne uzima ništa, već im omogućava da izvuku svog magarca iz blata. ‘Otvoreni Balkan’ je namenjen albanskim poljoprivrednicima koji su najveći izvoznici u regionu. ‘Otvoreni Balkan’ je za turiste koji ne žele da gube vreme. ‘Otvoreni Balkan’ je za radnike koji ne žele da se bave beskrajnom papirologijom. Gde je ovde izdaja? Da li će Srbija imati koristi? Srbija je, čak i sa zatvorenim Balkanom, ugušila kosovsko tržište robom – kaže Rama.

Dodao je da su svi zajedno „Albanci jači od Srba“.

On je poručio i da Srbija treba da se izvini i prizna Kosovo.

-Da naravno, ali kako to postići? Otvaranjem i približavanjem stvarima koje su korisne, za sve – naveo je Rama.
Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.