I Bujanovčani žele da im država kupi kuću na selu

Piše: D. Stošić

Bujanovac, 22. septembar 2021. – Među zainteresovanima za kupovinu kuće na selu, koju bi finansiralo bespovratnim sredstvima Ministarstvo za brigu o selu, ima i Bujanovčana, saznaje naš portal u lokalnoj samoupravi.

Za ovaj program iz budzeta Srbije izdvojeno je 500 miliona dinara, a država će finansirati kupovinu seoskih kuća sa okućnicom u vrednosti do najviše 1,2 miliona dinara.

Bujanovačke su od nadležnih iz lokalne samouprave saznale da je Opštinsko veće formiralo internu komisiju za realizaciju i kontrolu ovog konkursa.

Komisija će vršiti pregled dokumentacije sa ciljem provere tačnosti podataka prijavljenih od strane građana i davati saglasnost, posle čega krajnju odluku donosi komisija Ministarstva.

– Veza  lokalne samouprave sa ovim konkursom je u tome što će nakon odobrenja zahteva građanima koji ispunjavaju konkursne uslove, Ministarstvo sredstva uplaćivati opštini, a onda opština isplaćivati nekretninu – rekla je za Bujanovačke Fazila Azemović, načelnica Odeljenja za investicije i razvoj.

Po njenim rečima, opštinska komisija će nakon podnetog zahteva izlaziti na teren i akcenat će biti na proceni objekta, jer svi u prijavi mogu staviti maksimalni iznos, a da zapravo objekat vredi manje.

Takođe opština ne može dati saglasnost  o tačnosti podataka iz prijave bez terenske provere, dodala je Azemović.

Naglasila je da postoje ograničenja u vezi objekta, tako da ni kuća, ni okućnica ne smeju biti predmet sudskog spora, niti da postoje nerešeni imovinsko-pravni odnosi, kao i da je obavezno da kuća bude upisana u katastar.

 Kupovina kuće od rođaka, takođe, nije moguća.

– Istovremeno, kuće u prigradskim naseljima su isklučene iz konkursa, kao i one koje se nalaze u selima koja nemaju nijednu javnu službu, zdravstvenu ambulantu, poštu, školu. Što znači da resorno ministarstvo neće izdvajati sredstva za kupovinu kuće koja se nalazi u planinskim selima – pojašnjava Azemović.

Na konkurs mogu da se prijave državljani Srbije, koji imaju prebivalište na teritoriji zemlje, koji su mlađi od 45 godina i bez nekretnine u vlasništvu.

Svi detalji o konkursu i potrebnoj dokumentaciji, uključujući i program i obrazac prijave zainteresovani građani mogu videti na sajtu Ministarstva za brigu o selu.

 

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *