Uskoro platforma za proveru zaštićenosti ličnih podataka građana

Bujanovac, 24. septembar 2021. (foto ilustracija) – Od decembra ove godine građani Bujanovca i ostalih mesta na jugoistoku Srbije  moći će da provere da li su im zaštićeni lični podaci na sajtovima državnih organa, ali i kod privatnih privrednih subjekata koji će biti obrađeni na zahtev građana.

Proveru će moći da izvrše preko platforme Otisak.org koju je osmislilo udruženje PraviLaw iz Niša.

Platforma je još u razvoju, kako kažu kreatori, a biće obrađeni svi organi javne vlasti na teritoriji juga i istoka Srbiju koji su u katalogu Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, prenose Južne vesti.

Kreatori pojašnjavaju da će se stepen zaštite podataka proveravati tako što će građanin na platformi otkucati ime nekog organa posle čega će automatski izaći stepen bezbednosti podataka ličnosti, po principu semafora-zeleni organi su bezbedni, žuti su delimično bezbedni i crveni su nebezbedni organi.

Pored državnih organa čiji je broj ograničen, platforma će na zahtev građana obrađivati i privante privredne subjekte.

Po rečima kreatora, platforma Otisak.org stvara se kako državni organi ne bi služili samo kao tvorci baze podataka za ažuraranje biračkog tela, već da štite građane u skladu sa zakonima.

Početak rada platforme najavljen je za decembar ove godine, uz nadu da će platformom biti obuhvaćeni državni organi na teritoriji  čitave Srbije.

 

 

 
Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *