Kosovski analitičar: Zajednica srpskih opština je institucionalna obaveza Kosova

Beljulj Bećaj

Bujanovac, 28. septembar 2021. Kosovo ne može da uvodi reciprocitet prema Srbiji, a da ne osniva Zajednicu srpskih opština (ZSO) dogovorenu po Briselskom sporazumu, kaže kosovski politički analitičar Beljulj Bećaj.

On naglašava da je sloboda kretanja jedino racionalno rešenje za novonastalu situaciju na severu Kosova, gde Srbi već osmi dan blokiraju dva prelaza, Jarinje i Brnjak i dodaje da Priština i Beograd ne bi trebalo da se opterećuju tehničkim pitanjima.

To je jedna notorna glupost obe strane i mislim da bi bilo korektno da se pitanje tablica skine sa dnevnog reda, a istovremeno da se ovaj potez od strane gospodina Kurtija shvati ozbiljno, odnosno da se složeno pitanje implementacije Zajednice srpskih opština (ZSO) shvati ozbiljno, jer je to institucionalna obaveza Kosova – kaže Bećaj za Kosovo Onlajn.

Po njegovim rečima, Kosovo i Srbija prethodnih dana nepotrebno demonstriraju silu, kako bi postigli određene ciljeve.

-To je jedna teatralna dramatizacija situacije, mislim da je to bilo nepotrebno i suvišno, naši odnosi nisu normalni, ali desetak godina tobože stremimo da dođemo da nekakve normalizacije, a doživljavamo scene koje liče na ratnohuškačke –  kaže Bećaj i napominje da nema opravdanja ni za jednu, ni za drugu stranu, da putem sile ili demonstracije sile postigne željeni cilj.

-Dokle god budu bili na sceni uzročnici zadnjeg konflikta, bili oni direktni ili indirektni, teško je doći do normalizacije odnosa između nas – navodi Bećaj.

Posetu premijera Albanije Edija Rame Prištini, u trenutku kada su tenzije između Kosova i Srbije povećane, Bećaj tumači kao korak ka uspostavljanju boljih odnosa sa kosovskim premijerom Albinom Kurtijem, imajući u vidu da Kosovo ne želi da pristupi regionalnoj inicijativi „Otvoreni Balkan“.

Bećaj smatra i da „korektni odnosi Rame i Vučića“ mogu da doprinesu smirivanju tenzija između Prištine i Beograda.

-Njegove izjave su u funkciji smirivanja situacije, ukoliko bude nekih pozitivnih promena narednih dana, onda možemo da kažemo da je njegov dolazak na Kosovo jeste rehabilitacija njegovih odnosa sa Kurtijem, a istovremeno i pokušaj da se situacija na severu smiri – zaključuje Bećaj.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *