Vranjskim lekarima zatvorske kazne zbog smrti petogodišnje devojčice

Bujanovac, Vranje, 29. septembar 2021. (foto Južne vesti) -Prvostepenom presudom specijalista otorinolaringolog Darko Civkarovski osuđen je na efektivnu kaznu zatvora od tri godine, a anesteziolog Slaviša Kanački na dve godine po optužbi za nesavesno lečenje petogodišnje Dijane Marinković koja je preminula u vranjskoj bolnici pre deset godina, saopšteno je u sredu po završetku procesa pred Osnovnim sudom u Vranju.

Obojici lekara ZC Vranje  izrečene su i mere zabrane obavljanja lekarskog poziva u trajanju od pet godina, s tim da im se vreme provedeno u zatvoru ne uračunava u tu meru, prenosi Vranje news.

Na prvostepenu presudu Osnovnog suda u Vranju stranke u postupku imaju pravo žalbe Apelacionom sudu u Nišu.

Suđenje u ovom predmetu trajalo je gotovo deset godina.

Civkarovski i Kanački su u ovom postupku nepravnosnažno osuđeni 2016. godine na po tri godine efektivne zatvorske kazne i pet godina zabrane bavljenja lekarskim pozivom.

Ova presuda Osnovnog suda je ukinuta na višoj instanci, u Apelacionom sudu u Nišu sa obrazloženjem da je bilo „bitnih povreda odredaba krivičnog postupka“.

Dijana je primljena na dečije odeljenje vranjske bolnice 8. januara 2011. godine u 2:15 posle ponoći, a njena smrt konstatovana je oko 4:45, podsećaju Južne vesti.

Nakon prijema u Hitnoj pomoći, odakle je dete bez pregleda poslato na Dečije odeljenje Zdravstvenog centra, roditelji su naišli na zaključana vrata koja su morali da razvale jer je dete sve vreme imalo gušenje, a u njenom zbrinjavanju je tada učestvovalo 5 lekara.

Obdukcija je pokazala da je devojčica umrla od gušenja, a u obrazloženju sudske odluke navedeno da proces traheotomije nije izveden na vreme.

 




One thought on “Vranjskim lekarima zatvorske kazne zbog smrti petogodišnje devojčice

  1. ####

    Mnogo se plasim ZC Vranje i Bolnice, ne znas od kog lekara da bežiš. Ne daj Bože da ikad padnem u njihove ruke za nešto krupnije, kadar je nepismen i ne stručan svaka čast izuzecima ali njih je malo i prepuni su. Svoje dete za običnu prehladu vodim privatno draže mi je njima da dam nego da moje dete čeka po nekoliko sati u hodniku doma zdravlja tj decijeg dispanzera…

    Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *