Jutjub zabranjuje sve antivakserske sadržaje

Bujanovac, 30. septembar 2021. Jutjub će zabraniti sve video-zapise koji tvrde da su vakcine odobrene od zdravstvenih vlasti neefikasne ili opasne.

Platforma za razmenu video-sadržaja u vlasništvu „Gugla“ je već ranije blokirala video-zapise koji iznose takve tvrdnje o vakcinama protiv koronavirusa, ali ne i one za druge vakcine, poput onih protiv malih boginja ili varičela, javlja Vašington Post, prenosi RTS.

Međutim, sada će ukloniti nekoliko kanala povezanih sa istaknutim aktivistima protiv vakcinacije, uključujući i Džozefa Merkolu i Roberta F. Kenedija mlađeg, za koje stručnjaci tvrde da su delimično odgovorni za sejanje sumnje među populacijom koja je doprinela usporavanju stope vakcinacije širom zemlje, kao i sve ostale sadržaje koji propagiraju štetnost vakcinacije.

Jutjub nije ranije pribegao ovoj meri jer su bili fokusirani na dezinformacije pre svega o vakcinama protiv koronavirusa, rekao je Met Halprin, potpredsednik Jutjuba za bezbednost.

Kada su shvatili da netačne tvrdnje o štetnosti i drugih vakcina doprinose strahu od vakcinacije protiv koronavirusa, odlučili su da prošire zabranu.

Jutjub, Fejsbuk i Tviter su zabranili dezinformacije o koronavirusu još u ranoj fazi pandemije, ali lažne tvrdnje su nastavile da se šire na sve tri platforme.

Društvene mreže su blisko povezane, a Jutjub je najčešće upravo i služio neka vrsta arhive za video-zapise koji su kružili po Fejsbuku ili Tviteru.

Jutjub je uklonio preko 133.000 video-zapisa zbog emitovanja dezinformacija o koronavirusu, istakao je Halprin.

Nova politika koju uvodi Jutjub i dalje će omogućiti ljudima da tvrde, na osnovu svog ličnog iskustva, poput majke koja govori o nuspojavama koje je njeno dete doživelo nakon vakcinacije, napominje Halprin.

Naučna diskusija o vakcinama i objavljivanje istorijatskih neuspeha ili uspeha vakcina biće takođe dozvoljeni, dodao je.

 

 

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *