Virusolog Jovanović: Zatvoriti kafiće i restorane, kasno za kovid propusnice

Bujanovac, 30. septembar 2021. (foto printscreen RTS) – Situacija sa pandemijom korona virusa je dramatična i kasno je za kovid propusnice, već je neophodno zatvaranje restorana i kafića posle 17 časova, kaže virusolog Tanja Jovanović.

Profesorka Medicinskog fakulteta rekla je u emisiji RTS da je epidemija u četvrtom talasu dostigla pik – da imamo veliki broj inficiranih, hospitalizovanih, ogromne redove ispred kovid ambulanti i, s druge strane, vrlo teške bolesnike koji su hospitalizovani.

Prema njenim rečima, više nema mesta u kovid bolnicama, a zatvaraju se bolnice namenjene drugoj vrsti pacijenata.

-Nalazimo se u alarmantnoj situaciji da moramo da uvedemo mnogo restriktivnije mere kako bismo u ovoj fazi uspostavili kontrolu nad epidemijom – istakla je ona.

Po njenim rečima, u ovom piku je kasno za kovid propusnice, jer pre toga moramo da smanjimo stopu obolevanja, zbog velike cirkulacije virusa u populaciji

Restriktivne mere bi bile, kako je rekla, zatvaranje posle 17 časova kafića i restorana, ali da ostanu otvorene apoteke i prodavnice prehrane, kao i benzinske pumpe, dok ne padne broj inficiranih osoba.

Ona je naglasila da imamo epidemijske mere na papiru, a ponašamo se da ne postoje, kao i da nemamo inspekciju koja bi kažnjavala ljude koji se ne pridržavaju mera.

Po njenim rečima nevakcinisane osobe, kada se zaraze, budu u težem stanju nego vakcinisane, koje, čak i kada se zaraze velikom količinom virusa, mogu imati samo malaksalost, glavobolju.

-Ono što treba da bude prioritet svih prioriteta jeste masovna vakcinacija prvom dozom vakcine. Kada postignemo kolektivni imunitet od 85 odsto, moći ćemo da nastavimo s normalnim životom – zaključila je Jovanovićeva.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *