Tiodorović uoči sednice Kriznog štaba: Možda zatražimo skraćenje radnog vremena

Bujanovac, 5. oktobar 2021. Epidemiolog Branislav Tiodorović najavio je kao mogućnost da se na sednici Kriznog štaba, zakazanoj za utorak od 14 časova, zatraži skraćenje radnog vremena.

-Može biti da ćemo tražiti skraćenje radnog vremena, da se skrate neke manifestacije masovnog karaktera, da okupljanja svedemo na manji broj ljudi, da bude manje kontakata da bi se manje ljudi zaražavalo – rekao je Tiodorović za RTS.

Dodao je da mere postoje i nisu ukinute, ali treba oštro kontrolisati njihovo sprovođenje.

Tiodorović je upitao da li je Krizni štab taj koji odlučuje o svemu ili postoji i odluka lokalne zajednice – odgovornost lokalne samouprave.

-Danas ćemo opet analizirati sve mere, ozbiljno ćemo raspravljati. Moguće da se oko nekih mera nećemo složiti – kaže Tiodorović.

Naglasio je da je neophodno  mnogo više angažovanja u promovisanju vakcinacije i ocenio da su antivakseri dobili više prostora u medijima.

O skraćenju prvobitno preporučenog vremena između druge I treće doze je rekao da su se “svi izjasnili u svetu da treba ići na kraći period posle druge doze vakcine”.

-Ovo je poziv ljudima da se odmah javljaju jer oni koji su kasnili u trećoj dozi imali su posledice – ukazao je Tiodorović.

Kovid propusnice su zakasnile, kaže Tiodorović i dodaje da je sada teško to sprovesti do kraja i da je potrebna pauza, 10 ili 15 dana, da se sve pripremi.

Prema njegovim rečima, moguća su dva scenarija: vakcinacija i oštra primena mera i drugi scenario koji je nepovoljan – prinudni proces gde se svi zaražavaju i obolevaju najosetljiviji.

-Sigurno će vakcinisani biti manje izloženi najtežim oblicima obolenja – kaže on.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *