Sazdanović: Od vakcine niko nije umro

Bujanovac, 13. oktobar 2021. (foto screenshot RTS) – Od korone se umire, a od vakcine niko nije umro, poručio je profesor Predrag Sazdanović, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja.

 -Da, virus postoji, mnogi još negiraju da postoji. Ako sad nije jasno, kad će biti jasno. Da, virus ubija, pogotovo rizične grupe, što su i trudnice. Treća stvar: da, postoji vakcina koja brani od najtežih oblika. Četvrto: ne, niko nije umro od vakcine protiv kovida. To ne postoji. Da to raščistimo – istakao je Sazdanović za RTS.

Posebno je govorio o zaražavanju trudnica i podsetio da je početkom aprila udruženje ginekologa u Srbiji, na preporuku Svetske zdravstvene organizacije i drugih svetskih organizacija, dalo preporuku o vakcinaciji trudnica.

Po njegovim rečima, kada prvi ginekolog akušer koji bude dobio prijavu jer nije preporučio vakcinaciju i izazvao bolest sa smrtnim ishodom, opametiće  se svi ostale lekare da to učine.

-Stvar je jednostavna, nećemo samo da pričamo o trudnicama, nego o svima. Zakonska obaveza u primarnoj zaštiti, izabranih lekara je – da li se radi o starijima, deci, trudnicama – da prate preporuke i preporuče vakcinaciju. Ako to ne urade, snosiće krivičnu i materijalnu odgovornost za nešto što su učinili ili nisu. Samo ih podsećam, oni znaju svoje obaveze. o etičnosti i Hipokratu ne želim da govorim – naglasio je Sazdanović.

Istakao je da struka mora da se uozbilji i da „na radnom mestu mora da poštuje ono što je država propisala“.

-Možete imati svoje mišljenje, ali van radnog mesta. Ovde je reč o odgovornosti – rekao je državni sekretar.

Po njegovim rečima, izabrani lekar onaj kome pacijent veruje dodajući da oni imaju zakonsku obavezu da preporuče, a da je na pacijentu da li će preporuku prihvatiti.

Virus je u ovom talasu napao trudnice. Šta mislite da virus mutira, a veoma je mutagen, i napadne dečju populaciju, školsku? Šta ako u nekom talasu budemo imali vesti o deci koja nisu zaštićena, a preminula su – upitao je Sazdanović.

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *