Lekari: Trudnice moraju da se vakcinišu

Bujanovac, 14. oktobar 2021. (foto screenshot RTS) – Ginekolozi apeluju da se žene koje su u drugom stanju i one koje planiraju trudnoću obavezno vakcinišu. U poslednja dva dana od posledica infekcije koronavirusom umrle su dve porodilje koje su bile nevakcinisane.

-Očigledno da je virus sada prepoznao trudnice kao, da tako kažem, laku metu za svoje delovanje i imperativ je vakcina i poštovanje svih mera od distance preko maske. Savet – svi koji su u kontaktu sa trudnicom iz najbližeg okruženja bi trebalo da budu vakcinisani – kaže za RTS dr Miodrag Savović, ginekolog Doma zdravlja Niš.

Broj trudnica i porodilja umrlih od početka godine povećao se na 10.

Savet je i imunizacija pre trudnoće, ali ukoliko to nije učinjeno, u dogovoru sa ginekologom određuju se termin i vrsta vakcine.

Doktor Dušan Simić, ginekolog Doma zdravlja Niš, naglašava da je u trudnoći dozvoljena i faktički jedino ispitana „Fajzer“ vakcina, koja je potpuno bezbedna, prenosi RTS.

Savet je da se sa imunizacijom počne posle 12. nedelje, kada se završi organogeneza ploda.

Izuzetak su žene koje su pre trudnoće primile kinesku vakcinu, pa moraju sačekati da prođe šest meseci od te doze kako bi se vakcinisale „Fajzerom“.

Od početka pandemije u Nišu su preminule tri trudnice i jedna porodilja.

Trenutno je u crvenoj zoni hospitalizovano šest porodilja i sedam trudnica, a među zaraženima je samo jedna porodilja vakcinisana.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *