Čitaoci Bujanovačkih: Vlast i građani podjednako odgovorni za katastrofalno stanje ekologije

Piše: Ekipa Bujanovačkih

Bujanovac, 15. oktobar 2021. – Ekološka situacija u Bujanovcu je “katastrofalna”, smatra većina čitalaca Bujanovačkih koji su u našoj anketi odgovarali na pitanja o stanju ekologije u opštini.

Kao najveći ekološki problem označena je deponija (43,6%), 32% anketiranih smatra da smeće na ulicama nanosi najveću štetu životnoj sredini, dok njih 18,4% misli da divlje deponije predstavljaju razlog za brigu i loše stanje ekologije.

U anketi Bujanovačkih su učestvovala 103 čitaoca, najviše iz samog grada i okolnih naselja, koji smatraju da su za ekološku situaciju u našoj opštini podjednako krivi i građani i lokalna samouprava, a o tome da lokalna vlast nimalo ne vodi računa o ekologiji izjasnilo se 83,4% građana.

 

O tome da li građani shvataju značaj ekologije, čak 51% učesnika je zaokružilo odgovor “nisu zainteresovani”, 35% da “ekologija nije važna”, a 9% građana je dalo svoje pozitivno mišljenje.

Čitaoci imaju i svoje predloge za rešavanje ekoloških problema, pa se kao dominantna rešenja navode “edukacija i podizanje svesti o značaju ekologije”, “povećanje broja kontejnera”, “pražnjenje kontejnera više puta u toku nedelje”, ali i “novčane kazne” jer “samo kazne, po džepu mogu da reše problem”.

Među pedlozima bilo je i ohrabrivanje građana da prijavljuju nadležnim organima sve prekršaje, podizanja ekološke svesti svih građana (naročito mladih) kroz ekološke radionice, organizovanje akcija čišćenja.

„Edukacija, edukacija i edukacija, da ljudi shvate da to što bacaju đubre gde stignu i njima i
njihovoj porodici takođe šteti. Redovne akcije čišćenja, i početi sa opomenama i onda uvesti
kazne, simboličnog iznosa 500 – 1000 din, pa svaka sledeća sve veća i veća, i ako
neće milom onda ce „silom“. I naravno da pravila i sankcije vaze apsolutno za sve isto.
Previše je daleko otišao problem smeća da bi mogao da se reši „brzo“ , biće potrebno dosta
vremena da se, ukoliko je uopšte moguće, promeni svest svih gradjana“, komentariše čitalac.

Rezultati ankete govore da su naši čitaoci informisani o stanju i problemima životne sredine, ali da je edukacija o rešavanju ekoloških problema i motivacija da učestvuju u ekološkim akcijama nešto na čemu zajedno treba da rade i građani i lokalna vlast.

Bujanovačke će narednih dana i meseci organizovati slične ankete kako bismo zajedno mapirali probleme i pokušali da ih rešimo.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *