Arifi traži od Ekonomskog fakulteta da zapošljava Albance

Piše: N. Stevanović

Nagip Arifi

Bujanovac, 17. oktobar 2021. Predsednik opštine Bujanovac Nagip Arifi zamera upravi Ekonomskog fakulteta u Bujanovcu što na fakultetu ne zapošljava Albance koji diplomiraju u ovoj visokoškolskoj ustanovi.

Arifi je rekao da time subotički Ekonomski fakultet ne poštuje ugovor sa lokalnom samoupravom, potpisan pre 10 godina, prilikom otvaranja odeljenja u Bujanovcu.

-Predsednik Arifi ih je podsetio i na tačku u ugovoru kojom se predviđa zapošljavanje 8 Albanaca u dotičnoj ustanovi, što do danas nije realizovano – saopšteno je iz Opštine nakon sastanka zainteresovanih strana pre dva dana.

Sastanak je održan nakon obeležavanja početka akademske godine, a prisustvovali su ministar prosvete Branko Ružić, ambasador OEBS-a Jan Bratu, visoki komesar za nacionalne manjine Kairat Abdrakhmanov, predstavnik Evropske unije Martin Klauke, direktorka Koordinacionog tela Danijela Nenadić i predsednik Nacionalnog saveta Albanaca Ragmi Mustafa.

-Predsednik Bujanovca je u svom govoru zatražio da se glavni fokus stavi na podizanje kvaliteta obrazovanja na ovom fakultetu, da se održavaju češći kontakti sa dve bujanovačke srednje škole, pritom ne isključujući škole iz Preševa i Vranja – navode iz Opštine.

Za prethodnih 10 godina, na bujanovačkom odeljenju Ekonomskog fakulteta Subotica, osnovne studije upisala su 932 studenta – 476 Srba, 453 Albanca i 3 Roma.

Do sada je diplomiralo 275 studenata –  99 Albanaca i 176 Srba, podsećaju iz Opštine.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *