Izbori na Kosovu: 18 srpskih kandidata za predsednike opština

Bujanovac, 17. oktobar 2021. Na lokalnim izborima na Kosovu, koji se održavaju danas,  za vlast u opštinama bore se 32 političke stranke, 34 građanske inicijative, jedna koalicija i 23 nezavisna kandidata.

Svoje predstavnike Srbi biraju u gotovo 20 lokalnih samouprava, ali na mogućnost upravljanja mogu da računaju u deset opština i gradova.

U tim lokalnim samoupravama na izborima učestvuje 26 kandidata za predsednike opština, od čega su 18 iz srpske zajednice, a 8 iz  albanskih stranaka.

Srpska lista je u Kosovskoj Mitrovici i ovoga puta izašla kolektivno na glasanje, javlja portal Kossev.

Odluku da ipak izađu na izbore doneli su u subotu, nakon konsultacija sa Aleksandrom Vučićem, prethodno su razmatrali  bojkot.  

Za gradonačelnike u svih 38 opština takmiči se ukupno 158 kandidata, dok se za opštinske odbornike prijavilo nešto više od 5.000 kandidata, prenosi Kosovo onlajn.

Konačni birački spisak za lokalne izbore 2021. sadrži 1.885.448 birača ili 90.586 birača više u odnosu na zadnje prevremene parlamentarne izbore održane 14. februara ove godine.

Broj građana sa pravom glasa van Kosova, koji su uspešno registrovani kao birači van zemlje je 15.532 birača.

Kao i parlamentarne i lokalne izbore, tokom kampanje i na dan izbora, nadgledaće Izborna posmatračka misija Evropske unije, koja je rasporedila 22 posmatrača iz 19 različitih zemalja.

Ova misija će biti pojačana kratkoročnim posmatračima kako bi se osiguralo da se što veći broj biračkih mesta poseti širom Kosova.

Misija EU za posmatranje izbora će biti na Kosovu do kraja izbornog procesa, uključujući i drugi mogući krug izbora za gradonačelnike, 14. novembra.

Ovo su sedmi izbori za Skupštine opština od 1999.godine, dok se predsednici opština ili gradonačelnici biraju neposredno na izborima od 2007. godine.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *