Učenici “Svetog Save” protiv vakcinacije

Piše: D. Stošić

Bujanovac, 18. oktobar 2021. (foto arhiva) – Većina bujanovačkih srednjoškolaca nije primilo vakcinu protiv kovida 19 i uprkos stalnim apelima zdravstvenih radnika ne planiraju da to učine.

Zbog nepovoljne epidemiološke situacije ne samo u našoj opštini, već i u zemlji, Bujanovačke su razgovarale sa učenicima četvrtog razreda Srednje škole “Sveti Sava” o vakcinaciji protiv Kovida 19 i većina njih je protiv ove vakcine.

Kristina Arsić

Kao razloge navode da misle da je vakcina nedovoljno ispitana, ali i kontradiktorne informacije koje dobijaju iz medija.

-Nisam vakcinisana i nisam sigurna da li bih to uradila, jer informacije koje dobijamo od početka epidemije su nelogične i podeljene – kaže za naš portal Kristina Arsić, učenica četvrtog razreda.

Anastasija Spasić

Gotovo bez razlike u mišljenju su i njene drugarice  Dijana Dukadinović i Anastasija Spasić koje dodaju da su  “vakcine nedovoljno ispitane” i da bi mladi promenili mišljenje da su poruke u medijima jasne i usaglašene, ovako, kako kažu, samo zbunjuju.

-Takođe, mišljenja sam da samo stariji ljudi treba da se vakcinišu, jer je preventiva prvenstveno za njih. Ja ću sačekati sa vakcinom još malo – rekla je Anastasija Spasić.

Jedan od retkih sa drugačijim stavom je njihov drug Bogdan Matić, koji smatra da je vakcinacija bitna i korisna, pre svega u zaštiti starijih članova porodice, ali i zbog zaustavljanja “korona ludila”, kako kaže.

Bogdan Matić: „Stop kvazi lekarima“

– Moramo prestati da slušamo priče kvazi lekara jer je to nedopustivo u 21. veku, i svi bismo se trebali vakcinisati, i stariji građani i mladi, bez razmišljanja – poručuje Bogdan.

Direktorka škole Biserka Jović rekla je Bujanovačkim da je vakcinacija lični izbor svakog pojedinca.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut”, u Srbiji je do sada vakcinisano 55.719 mladih, uzrasta od 12 do 19 godina, od kog broja je 40.126 punoletno, dok su 15.593 mlađi od 18 godina.

 

 

 

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *