Poverenik: Kovid propusnice ne krše ljudska prava

Bujanovac, 19. oktobar 2021. (screenshot RTS) – Pozitivne diskriminacije i kršenja ljudskih prava ne bi bilo ako bi  vlasnicima kovid propusnica bio dozvoljen ulazak u neke veće tržne centre, pozorišta, bioskope, sportske događaje, koncerte, ocenio je Milan Marinović, poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

On je za RTS rekao da ne zna u kojoj je fazi odluka o kovid propusnicama i kada i da li će biti doneta, ali i  da bi negativna diskriminacija bila kada bi građani bili uslovljeni da za dolazak na posao, u školu, kod lekara, moraju da imaju kovid propusnice.

– Sama zaštita ličnih podataka ne bi bila problematična jer je u svrhu zaštite zdravlja, ali bi moralo da se void računa kako se skladište ti podaci, ko ima pristup. Pošto su ti podaci sadržani u bazama vakcinisanih, testiranih, njihovo korišćenje ne bi bilo problematično – rekao je Marinović.

Pojašnjava da je u drugim državama bilo slučajeva zloupotrebe tako da se kovid propusnica elektronskim putem prenese na drugo lice i da je za sprečavanje toga potrebna identifikacija.

– Jedan mogućnost je da bude fotografija korisnika, druga varijanta je, ako je propusnica bez fotografije, da se legitimišete drugim identifikacionim dokumentom-lična karta, pasoš, vozačka dozvola da biste samo pokazali da se propusnica odnosi na vas, napominje Marinović.

Ukazuje da u ovom trenutku kovid redari nemaju tu mogućnost  i da bi to trebalo naknadno propisati ako bi se uvele kovid propusnice bez fotografije

– Fotografije iz baze ličnih karata, putnih isprava ne bi smele biti korišćenje jer bi to bilo kršenje zakona o zaštiti podataka o ličnosti jer su uzete za konkretnu svrhu i uz saglasnost lica za tu svrhu. Korišćenje tih fotografija za kovid propusnici bi bilo protivzakonito, ističe Marinović.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *