Kamberi: Srbija ne poštuje dogovore postignute sa Albancima

Bujanovac, 25. oktobar 2021. Albanci u Preševu, Bujanovcu i Medveđi i dalje su diskriminisani u različitim sferama života, tvrdi narodni poslanik iz Bujanovca Šaip Kamberi

-Odbijanje integracije po ravnopravnim osnovama u državnim institucijama, slobodne upotrebe i upotrebe jezika u državnim institucijama, odnosno integracija se kao proces uopšte nije razvila, uprkos tome što se Srbija sa tri programa i tri sporazuma sa Albancima obavezala da će to ostvariti. To je jedan od glavnih problema sa kojima se Albanci suočavaju – rekao je Kamberi za Glas Amerike.

Tako što nastavlja da uskraćuje Albancima “pravo na korišćenje nacionalnog simbola, držeći kao taoca ekonomski razvoj tri opštine u Preševskoj dolini”, kako kaže Kamberi, Srbija utiče na mirno iseljavanje značajnog dela albanskog stanovništva.

O inicijativi „Otvoreni Balkan“ Kamberi kaže da treba pozdraviti svaku saradnju u regionu i da ova inicijativa, pokrenuta između Albanije, Srbije i Severne Makedonije, „treba da poboljša i položaj Albanaca u Preševskoj dolini“.

Međutim, smatra da će bez učešća svih zemalja Balkan i dalje biti problematičan region.

-U ovom trenutku ne vidimo nikakvo pozitivno kretanje i promenu odnosa Srbije prema Albancima u Preševskoj dolini. Dajmo prostora vremenu, sačekajmo, možda bi moglo biti nečega. Ako ne bude pomeranja u tom pravcu, za Albance Preševske doline to bi mogla biti uzaludna inicijativa – rekao je on.

Po njegovim rečima, kolektivna bezbednost Zapadnog Balkana zavisi od stabilnosti u svim  zemljama.

-Ako Bosna i odnosi između tri etničke grupe nisu stabilni, to bi moglo ugroziti mir na bilo kom delu Balkana. Mislim da je i odnos Srbije prema Kosovu od suštinskog značaja, ne samo za Balkan, već pre svega u odnosu Albanaca i Srba. Ako ne krenemo ka normalizaciji odnosa radi međusobnog priznavanja, Balkan će i dalje ostati nemiran, uprkos ovim trilateralnim inicijativama koje postoje – kaže Kamberi.

Na pitanje o svom položaju -kao narodnog poslanika Albanca u Skupštini Srbije, Kamberi odgovara da je odlučan da govori o istini Albanaca u Srbiji i na Kosovu.

-Ono na šta ciljamo jeste da javno govorimo o istini koja postoji za Albance, da govorimo o potrebi demokratizacije te države, jer bez demokratizacije Srbije ne možemo očekivati ​​da će u toj zemlji pre svega biti stabilnosti, a to uslovljava stabilnost na celom Balkanu. Hajde da pričamo o poboljšanju međususedskih odnosa. Pre svega, reč je o pitanju Kosova, a kada je o tome reč, prvo pitanje koje Srbija mora da realizuje je izvinjenje, odnosno objavljivanje istine o brojnim masovnim grobnicama koje postoje u Srbiji – naglašava Kamberi.

Dodao je da u kontrolisanim medijima u Srbiji nema prostora, pa parlament ostaje jedina prilika da se otkrije istina o Albancima, sa kojom veliki deo javnosti u Srbiji nije upoznat.

Kamberi je u subotu boravio u Albaniji, gde se, kako je naveo, sastao sa albanskim diplomatama, aktivistima i preduzetnicima, kao i predstavnicima Albanaca iz Crne Gore i sa Kosova.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *