USAID proslavio 20. rođendan u Srbiji, Bujanovačke među zvanicama

Bujanovac, Beograd, 29. oktobar 2021. – Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), čiji su partner i Bujanovačke, obeležila je 20 godina rada u Srbiji. Zbog epidemiološke situacije, USAID je rođendan u četvrtak proslavio online, tako da smo tradicionalne američke palačinke, koje je spremao Lepi Brka, mogli da probamo samo virtuelno.

Kako je rečeno na proslavi, USAID sa ponosom obeleža 20 godina partnerstva između američkog i srpskog naroda.

“Veoma nas raduje napredak koji smo napravili u prethodne dve deceniije i što smo uspeli da pokrenemo reforme koje su imale odjeka u svim segmentima društva. Nastavljamo da zajedno stvaramo i u periodu koji je pred nama”,rekla je Suzan Fric, direktorka misije USAID-a u Srbiji.

Presstavljeni su i konkretni rezultati saradnje duge dve decenije:

”Od 2001. godine USAID je uložio 882 miliona dolara namenjennih podršci ekonomskom i demokratskom razvoju Srbije, što je deo od 1,2 milijarde dolara ukupne pomoći američke vlade u tom periodu”.

U saradnji sa Vladom Srbije, privatnim sektorom i civilnim društvom, USAID je realizovao hiljade aktivnosti širom zemlje u cilju unapređenja životnog standarda, otvaranja novih radnih mesta i pružanja podrške nastojanjima Srbije da postane člannica Evropske uniije.

USAID je takođe obezbedio više od 9 miliona dolara pomoći Srbiji da se izbori sa posledicama pandemije virusom COVID 19. Ova pomoć obuhvatala je i nabavku ambulantnih vozila, medicinske opreme i kontejnera za testiranje, do saradnje sa Crvenim krstom Srbije i UNICEF-om kako bi se pomoglo najugroženijim porodicama da se izbore sa ovom krizom

USAID je u saradnji sa lokalnim zajednicama realizovao 5.000 projekata između 2001. i 2007. godine, od renoviranja škola, vrtića i mesnih zajednica sve do izgradnje puteva i jednog mosta.

“Pomogli smo osnivanje Nacionalne alijanse za lokani ekonomski razvoj (NALED) kako bi se uspostavio dijalog između kompanija, lokalnih samouprava i relevantnih državnih institucija na unapređenju poslovnog okruženja”.

Mikro i malim poljoprivrednim preduzećima odobreno je preko 785 miliona evra kredita, što im je pomoglo da otvore novih 56.000 radnih mesta i da zadrže 280.000 radnihmesta.

USAID navodi i ostala dostugnuća:

-Podrška agrobiznisima da osvoje nova izvozna tržišta donelo je novih 120 miliona dolara vrednu prodaju srpskih poljoprivrednih proizvoda.

– Pomogli smo da 83 opštine uvedu e-upravu i osnovali smo 32 Uslužna centra za građane.

-Saradnjom sa sudovima, pomogli smo im da smanje broj starih predmeta za 50 odsto i da unaprede efikasnost i transparentnost u radu.

-Podržali smo više od 500 organizacija civilnog društva kako bi realizovali pozitivne promene u svojim sredinama.

– Sarađivali smo sa preko 250 medija kako bismo im pomogli na unapređenju profesionalizma u radu i osnaživanju njihove finansijske održivosti.


TAG


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *