Srbija na 54. mestu zemalja u kojima se najbolje živi

Bujanovac, 31. oktobar 2021. – Srbija se nalazi na 54. mestu liste zemalja u kojima se najkvalitetnije živi, od ukupno 128 koje su učestvovale u istraživanju, pokazuju rezultati analize sa Harvarda i Tehnološkog instituta u Masačusetsu

U studiji Indeksa društvenog napretka  ispitivane su tri dimenzije: ispunjavanje osnovnih ljudskih potreba, osnove blagostanja i šanse.

Najbolje rezultate Srbija ima na polju ishrane i osnovne medicinske nege (99,04), pristupa osnovnom obrazovanju (98,20), dostupnosti pitke vode i kanalizacije (96,8), lične bezbednosti (81,80) i pristupa informacijama i komunikaciji (80,25), prenosi Nacionalna Geografija Srbija.

Na polju tolerancije i inkluzije (45,87), lične slobode mogućnosti izbora (53,29), dostupnosti visokog obrazovanja (54,87), kvaliteta životne sredine (58,52) i zdravlja i velnesa (63,44), Srbija je ostvarila najlošije rezultate.

Među zemljama sa najkvalitetnijim životom u prvih deset nalaze se Danska, Finska, Island, Norveška, Švajcarska, Kanada, Holandija, Švedska, Australija i Novi Zeland.

Danska je ostvarila više od 95 odsto zahteva u nizu kategorija, uključujući ljudska prava, ishranu, osnovnu medicinsku negu pristup pitkoj vodi.

Analize su sproveli ekonomisti Majkl E. Porter i Skot Stern sa Harvarda i Tehnološkog instituta u Masačusetsu, obuhvatila je 128 zemalja, a istraživanja su vršena na osnovu 50 različitih indikatora zadovoljstva stanovništva.

 

 

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *