Dr Pavlović, direktorka DZ: Nekovid pacijenti trpe, ali dajemo sve od sebe

Piše: D. Stošić

Bujanovac, 4. novembar 2021. Od početka pandemije korona virusa ne-kovid pacijenti trpe, jer je čitav zdravstveni sistem fokusiran na koronu, a tako je i u Domu zdravlja u Bujanovcu, ocenila je direktorka ove ustanove dr Daliborka Pavlović.

-Apsolutno je tačno da pacijenti koji traže zdravstvene usluge a nisu u kovid priči, tzv. ne-kovid pacijenti trpe, ali mi dvadeset meseci živimo kovid pandemiju i čitav zdravstveni sistem je fokusiran na kovid pacijente, na sagledavanje kovid infekcije, pa tako i bujanovački Dom zdravlja – kaže ona.

Šta da rade pacijenti koji nisu oboleli od korone, kada je ceo sistem uglavnom upućen na zbrinjavanje kovid obolelih i hitnih slučajeva, kada je zdravstvena zaštita uskraćena širokom krugu ljudi,  samo su neka od pitanja na koja su Bujanovačke pokušale da dobiju odgovor.

Građani koje smo zatekli u Domu zdravlja nisu želeli da o svojim problemima govore za naš portal navodeći da imaju “svoje muke”.

Sagovornik na ovu tema bila je direktorka Doma zdravlja.

Pored kovida, kaže  ona, obim posla je dodatno povećan i procesom imunizacije protiv korone koji je otpočeo početkom godine, naglašavajući da se svi lekari i medicinske sestre trude da sagledaju svakog pacijenta.

-Prošle godine smo pojačani prijemom 11 mladih lekara i 10 medicinskih sestara koji, mogu reći, nose teret čitave epidemije. Veliki značaj za naš sistem je to što ima mogućnosti zapošljavanja radnika na određeno vreme, po potrebi i uz poštovanje kadrovskog plana, a što nam je omogućeno prema instrukcijji Vlade, jer ne moramo da tražimo i čekamo saglasnost Ministarstva zdravlja – kaže direktorka Pavlović.

Pacijenti koji ne boluju od korone mogu da računaju na pet lekara u prvoj smeni i do četiri u drugoj.

– Zdravstveni radnici zaista daju sve od sebe. Bilo je perioda kad smo imali kolaps u nekim službama zbog kovid pozitivnih lekara i sestara, pa smo uspevali nekako da pokrijemo sve zahteve naših pacijenata. Oni koji nisu bili bolesni su radili čak i trostruko više – ističe direktorka.

Koliko je sistem preopterećen govori nam kroz primer ne samo kovid ambulante, angažovanja zdravstvenih radnika na vakcinalnim punktovima već i kroz rad Hitne službe, koja je samo u septembru, kako kaže, imala maksimalan broj pređenih kilometara i transporta.

– U septembru je bio ogroman broj transporta prema Surdulici, Kruševcu i Nišu, duplo više nego što je to uobičajeno. Tu su bili i kovid i ne-kovid pacijenti, i u ovoj službi su zapošljena tri vozača kako bi se udovoljilo svakom zahtevu pacijenta i kako niko ne bi trpeo – dodaje dr Pavlović.

Ona je apelovala na sve građane da se “manu studiranja medicine preko društvenih mreža, foruma, lečenja lekovima iz oblasti veterine i da se vakcinišu”.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *